Etichete

, ,

După ce-și taie urechea, Vincent este internat la spitalul din Arles. Acolo vine și fratele său, Theo, anunțat de Gauguin, care se întoarce la Paris de urgenta. Vincent se pune pe picioare, dar crizele care urmează îl obligă să se întoarcă la spital. În martie 1889, 30 de cetățeni din Arles semnează o petiție prin care artistul să părăsească orașul, iar Casa galbenă este închisă din ordinul poliției. Van Gogh decide să facă tot posibilul pentru a se vindeca, iar la 8 mai 1889, se internează din proprie inițiativă la spitalul de psihiatrie din Saint-Paul-de-Mausole, lângă Saint-Rémy-de-Provence.

Aici, cu ajutorul medicului Peyron, Vincent continuă să picteze însoțit de un supraveghetor. Artistul are crize grave chiar și in aceasta perioada. La sfârșitul anului 1889, în timpul unei crize înghite culori care continand plumb aproape il ucid. Crizele devin din ce în ce mai frecvente, grave și lungi.

Fratele său Theo ii faciliteaza  participarea  la Salonul Artiștilor Independenți din Paris. În 1890 Van Gogh  se teme că nebunia ar putea să îi distrugă capacitatea de a picta și pleacă la un doctor cu experiență, cunoscutul doctor Gachet. Costurile tratamentului il aduc pe Theo aproape de faliment. Multi dintre prietenii lui impresionisti fac o chetă pentru a-l ajuta pe Theo sa-i plateasca tratamentele.

Theo îl transferă pe Vincent la Auvers-sur-Oise, la doctorul Gachet. Vincent părăsește Spitalul Saint-Rémy și  pleaca singur la Paris. Petrece trei zile în casa lui Theo și se îndreaptă apoi spre Auvers. Se stabilește prima dată la Hotelul Saint-Aubin, apoi la cafeaua-pensiune a soților Ravoux. Acolo lucrează in forță, realizând în două luni peste optzeci de tablouri. Medicul devine prietenul său și-l invită la casa lui în fiecare duminică. Vincent este sigur că se va vindeca: „Domnul Gachet spune că nu sunt semne ca boala să revină și că acum sunt foarte bine”.

La 27 iulie 1890, Vincent iese pe câmp să picteze, unde , se pare dupa ultimele descoperiri, a fost atins de un foc de pistol ratacit in piept. Doctorul Gachet îl informează imediat pe Theo. Aflând ceea ce s-a întâmplat, Theo ajunge in graba la capataiul lui Vincent, însă soarta lui a fost pecetluită. Van Gogh moare în noaptea de 29 iulie 1890, intr-o marți, la ora unu noaptea.[ Citate din cartea  scrisa de Crispino, Enrica. Viața și opera lui Van Gogh (ed. Pictori de geniu). Aparuta in Editura Adevărul, 2009]

Bibliografie, note si citate:

Bernard, Bruce (ed.). Vincent by Himself. London: Time Warner, 2004.
Crispino, Enrica. Viața și opera lui Van Gogh (ed. Pictori de geniu). Adevărul, 2009
Erickson, Kathleen Powers. At Eternity’s Gate: The Spiritual Vision of Vincent van Gogh, 1998.
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)