Etichete

, ,

Van Gogh ajunge in Paris la inceputul anului 1886. Theo, fratele lui, era directorul unei galerii de artă din capitala Franței si îl găzduiește în locuința sa, mai întâi pe strada Laval, lângă Place Pigalle și apoi pe strada Lepic, în cartierul Montmartre. Este una dintre putinele perioade linistite si de bunastare ale pictorului. La începutul perioadei pariziene, Van Gogh lucrează în atelierul faimosului pictor Fernand Cormon. În acest atelier întâlnește persoane cum ar fi Henri de Toulouse-Lautrec și Émile Bernard, iar datorită lui Theo, care avea relatii de afaceri, ii mai cunoaște pe Claude Monet, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Pierre-Auguste Renoir și Paul Signac.

În doi ani, artistul a realizat 230 de tablouri. Vincent se intalneste cu artiștii și frecventează aceleași locuri. Unele dintre acestea sunt Tambourin, un cabaret de pe Bulevardul Clichy și localul lui Tanguy, un magazin de materiale pentru pictură situat pe strada Clauzel. Împreună cu Bernard, Toulouse-Lautrec, Anquentin și Paul Gauguin formează grupul “Micului bulevard”. Ca urmare a acestui proiect, Gauguin va veni să locuiasca cu Vincent la Arles.

Cam prin 1887, tensiunea dintre Theo și Vincent crește. „Odată este o persoană normală, dulce, iar apoi devine egoist și rece” declară Theo despre fratele său. Într-o scrisoare către o prietena comuna mai spune: „Viața alături de Vincent este insuportabilă. Nimeni nu poate să vină la mine acasă pentru că Vincent nu face decât să se certe cu toți”. La Paris pictorul a început să bea absint, care probabil i-a declanșat tulburări psihice de care va suferi toata viata . Orașul i se pare insuportabil, așa că în februarie 1888 pleacă la Arles, în Provence.

Van Gogh ajunge în Arles în plină iarnă și este susținut de fratele său cu 250 de franci lunar (o suma mai mult decat generoasa). Ajuns acolo, Vincent se cazează la Hotelul Carrel, la începutul lunii mai închiriază pentru 15 franci pe lună patru camere într-o clădire din Piața Lamartine; este vorba despre celebra „Casă galbenă”.

În 15 luni artistul pictează peste 200 de tablouri. În unele tablouri găsim culoarea mult iubită de Van Gogh, galbenul. Paul Gauguin, care a fost oaspetele lui Vincent în anul 1888, povesteste in memoriile sale despre dragostea lui Van Gogh pentru galben. În Gauguin, Van Gogh vedea prietenul ideal. Ei au început lucrările împreună, iar Paul a fost influențat de Van Gogh.

În Ajunul Crăciunului, fără un motiv anume, Vincent ia un brici cu care vrea să-l rănească pe prietenul său. Paul fuge înspăimântat și petrece noaptea într-un hotel. Între timp, Vincent își taie lobul urechii și il dă unei dame de companie. Van Gogh alunecase pe panta nebuniei, panta din care nu se va reintoarce niciodata. Maine inca un articol depre Vincent Van Gogh.

Bibliografie, note si citate:

Bernard, Bruce (ed.). Vincent by Himself. London: Time Warner, 2004.
Crispino, Enrica. Viața și opera lui Van Gogh (ed. Pictori de geniu). Adevărul, 2009
Erickson, Kathleen Powers. At Eternity’s Gate: The Spiritual Vision of Vincent van Gogh, 1998.
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)