Etichete

, ,

Este greu sa-l prezinti pe Van Gogh, geniu nebun cu o viata trista, presarata cu tragedii pesonale, dar si cu o opera monumentala si un talent fenomenal. Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi, multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și vestitele lui picturi cu floarea-soarelui, valoreaza multe milioane de dolari. Total neapreciat in viata, a devenit celebru dupa moarte.

Vincent Van Gogh s-a născut la 30 martie 1853 la Groot Zundert (nordul Brabantului Olandez). Mama lui Van Gogh a fost Anna Cornelia Carbentus, fiica unui legător de cărți la curtea de la Haga, iar tatăl, Theodorus Van Gogh a fost un pastor protestant. Pentru Van Gogh, cea mai importantă persoană a fost fratele lui, Theo.

Acesta l-a susținut pe artist din punct de vedere financiar, dar și emoțional. Din decembrie 1872 până în iulie 1890, Theo a primit 668 din cele 821 de scrisori, care formează corespondența cu Vincent . Legătura dintre ei a devenit mai strânsă în 1880, an în care artistul și-a început cariera artistică. Deoarece Theo l-a susținut financiar, fratele lui l-a recompensat des cu tablouri pictate de el. Vincent a sustinut intotdeauna că și Theo este un artist, pentru că fără el nu ar fi putut să-și realizeze operele . Theo a murit într-o clinică din Utrecht la șase luni după artist, la 25 ianuarie 1891 .

La vârsta de 16 ani, Vincent a plecat să muncească la Haga, mai exact într-o filială a casei pariziene de artă Goupil, stând alături de fratele tatălui său, „unchiul Cent” . Alegerea sa a fost determinată de dorința de a face pe plac părinților. Angajându-se la Goupil, Van Gogh a intrat în contact direct cu pictura și desenul. În timpul liber vizita muzeele din oraș și studia operele maeștrilor olandezi. În 1873 este transferat la sediul Goupil din Londra . Artistul a stat acolo până în 1876, unde a experimentat o dureroasă singurătate.

Din cauza traiului anost si singuratic, Van Gogh devine neglijent in munca la Goupil. Spre finalul anului 1875, Vincent este din ce in ce mai dezinteresat, întârzie la program, este nervos și necuviincios cu clienții, nepăsător în relația cu superiorii. Din cauza aceasta, în 1876 casa de artă îl concediează. În 1877 se duce la Amsterdam pentru a studia Teologia, dar în 1878 renunță.

În 1882, în viața sa apare Clasina Maria Hoornik, numită Sien, o prostituată mai în vârstă decât el, însărcinată și deja mamă a unei fetițe. Ea îi devine lui Vincent prietenă și model. Decide să se căsătorească cu ea. Odată cu nașterea copilului, dificultățile economice vor fi mai mari, iar singura sursa de venit pentru familie este alocația lui dată de fratele său. În 1883, greutățile devin insuportabile. Theo l-a convins pe Vincent să o părăsească pentru a se dedica în totalitate artei.

Petrece o perioadă de singurătate în nordul Olandei, iar în decembrie 1883, Vincent se întoarce din nou în casa părinților, care acum se află în nordul regiunii Brabante. Acolo creează sute de tablouri și desene, dă lecții de pictură, învața să cânte la pian și citește. În luna martie a anului 1885 moare tatăl său, iar în noiembrie pleacă la Anvers. În 1886 se înscrie la Școala de Arte Frumoase și se cufundă în studiu. Vincent nu trece de examene, iar cariera îi este compromisă. Decide că într-un singur oraș merită să trăiești și pornește către Paris. Inca doua postari despre Van Gogh.

Bibliografie, note si citate:

Bernard, Bruce (ed.). Vincent by Himself. London: Time Warner, 2004.
Crispino, Enrica. Viața și opera lui Van Gogh (ed. Pictori de geniu). Adevărul, 2009
Erickson, Kathleen Powers. At Eternity’s Gate: The Spiritual Vision of Vincent van Gogh, 1998.
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)

Reclame