Etichete

, , ,

Arhitectura gotică reprezintă stilul arhitectural medieval European începând cu secolul al XII-lea si încheind la inceputul secolului al XV-lea. Stilul este prezent din Romania (Transilvania) in Est si pana in Portugalia in Vest, din Norvegia in Nord si pana in Sicilia in Sud. Stilul Gotic a  fost precedat de arhitectura romanică si a fost succedat de arhitectura renascentistă, odată cu Renasterea italiana.

Stilul gotic este o migratie din stilul romanic si a apărut din diverse necesitati – printre ele dezvoltarea unei acustici perfecte care sa slujeasca maretia muzicii bisericesti-religioase . Goticul târziu a fost faza de apogeu artistic a goticului care s-a remarcat prin abundenta detaliilor, daca doriti un fel de cvasi-baroc timpuriu.

Eng. Gothic architecture is a style of architecture that flourished during the high and late medieval period. It evolved from Romanesque architecture and was succeeded by Renaissance architecture. Gothic architecture is most familiar as the architecture of many of the great cathedrals, abbeys and churches of Europe.

It is also the architecture of many castles, palaces, town halls, guild halls, universities and to a less prominent extent, private dwellings. Gothic architecture grew out of the previous architectural genre, Romanesque. For the most part, there was not a clean break, as there was later to be in Renaissance Florence with the revival of the Classical style by Brunelleschi in the early 15th century.

Stilul, care ulterior avea să aibă identitatea definitorie sub numele de gotic, incepuse odată cu constructia numită Saint Denis Basilica, biserica abatiei bisericii din Saint-Denis, din apropierea Parisului, caz care a exemplificat viziunea arhitecturală a Abatelui Suger. Suger a dorit să creeze o reprezentare fizică a sfântului Ierusalim printr-o clădire de o verticalitate si liniaritate impunătoare.

Eng. The Basilica of St Denis is an architectural landmark as it was the first major structure of which a substantial part was designed and built in the Gothic style. Both stylistically and structurally it heralded the change from Romanesque architecture to Gothic architecture. Before the term „Gothic” came into common use, it was known as the „French Style” (Opus Francigenum).

Intre 1150 si 1250 s-au construit patru catedrale celebre ale goticului francez. Prima este Notre-Dame de Paris, în a doua jumătate a veacului al XII-lea, cu cinci nave si o fatadă admirabilă. Întregul ansamblu degajă echilibru si armonie. A doua este catedrala din Chartres, cu două turnuri inegale. Catedrala din Amiens este cel mai mare monument gotic din Franta. În sfârsit, cea mai frumoasă rămâne catedrala din Reims, comparată cu Partenonul, loc de încoronare a regilor Frantei. În Germania, goticul pătrunde mai tarziu, influentat de monumentele franceze.

Biserica Sfanta Maria (Biserica Neagra din Brasov) este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania. Biserica a fost incendiata anterior anului 1384, iar reconstructia sa a durat pana in 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas, despre care aflam ca a murit in anul 1410. Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserica-hala preferat in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecti si mesteri.

Bibliografie, note si citatate:

Fletcher, Banister. A History of Architecture on the Comparative method. Elsevier Science & Technology. 2001.
Icher, Francois. Building the Great Cathedrals. Harry N. Abrams. 1998
Encyclopedia – Britannica si WikiCommons (Eng. & Ro.)

Reclame