Etichete
Pictura coreeana a fost si este profund influentata de locatia geografica. Prinsa intre China, Japonia si India, vom putea vedea o mare parte a stilurilor chineze, japoneze – pe care le-am descris – si cele indiene pe care le vom descrie in curand. De-a lungul istoriei picturii coreene, a existat o separare constanta intre lucrările monocromatice pe hârtie de dud sau mătase, pline de rafinament şi de arta populară (min-hwa) multicolora, asa cum s-a reflectat in ritualuri si festivaluri religioase, picturile de necropole sau locasurile de cult, in care s-au folosit de un colorit intens.
Din punct de vedere al manifestarii culturale si artistice exista o distinctie clara intre primele doua mari dinastii pe care le-a cunoscut Coreea – Dinastia Goryeo (Koryo, 918–1392) si dinastia Joseon (Choson,1392 – 1897).
Pe timpul primei dinastii, Goryeo, expresia religioasa a fost confucianista si până la dinastia Joseon influenţa primara a fost pictura chineza, care bineinteles continea peisaje coreene, portrete de oameni sau animale. Dinastia Joseon, dinastie budista, a introdus in pictura coreeana subiecte budiste şi un accent pe observare ceresc, în conformitate cu dezvoltarea rapidă a astronomiei coreene.
Prima manifestare a picturii coreene care s-a pastrat este reprezentata de muralele de la necropolele Goguryeo, regiune aflata in Coreea de Nord si astazi si pe teritoriul Chinei.
Aceste picturi poarta impreuna denumirea de “Arta Goguryeo”, care include un mare numar de sculpturi si murale pictate. Muralele din perioada Goguryeo (37 î.Hr – 668 dHr) ne dezvaluie cum arata viaţa de zi cu zi a societatii, dar şi o mitologie coreeana aproape necunoscuta cercetatorilor.
De la inceputul dinastiei Joseon (Choson, 1392 – 1897), stilul confucianist este inlocuit de iconografia budistă , impreuna cu peisaje de bambus, orhidee, crizanteme şi prune, toate simboluri familiare acestei religii. Idealurile Ming şi tehnicile “importate” din China au patruns la inceput asa cum au fost percepute de artizanii coreeni si in timp au evoluat intr-o pictura cu caracteristici proprii. Se poate afirma cu fermitate ca evolutia artistica coreeana este asemanatoare cu cea japoneza. Postamentul creativ a fost creatia si traditiile milenare chineze. Daca o recunosc sau nu japonezii si coreeni de astazi – arta, filozofia, religia, scrisul si inceputurile tehnologice ale popoarelor lor a inceput in China.
Bibliografie, note si citate:
Lee Younghwa. Joseon era, Joseon people. Garam Publishing, Seoul, 1998
Northeast Asia’s intra-mural mural wars, 6th century Korean murals, Asia Times Co, Ltd. 2003.
Wikicommons (Eng. & Ko.)
Servus
Cu postarea asta, imi „furi” toata dupa masa! Nu o sa mai apuc sa fac nimic. Nu ca nu ar fi o placere deosebita sa staruiesc o gramada de vreme asupra fiecareia dintre picturi. Multumesc,desy!
Servus Ela 🙂
Cu mare placere. Bucuria comuna 🙂
Buna ziua 🙂
O alta surpriza interesanta. Indiferent de influente lucrarile sunt superbe 🙂
Buna ziua Mar 🙂
Migalite si pure 🙂
Reblogged this on CRISTIANA UZUNA and commented:
Pentru mama, o mare iubitoare a profundei si subtilei civilizatii coreene.
Buna ziua Cristiana 🙂
Cu mare placere intotdeauna !
Bună ziua, Desy!
Am o propunere lexicală. Ai enumerat prunul. În realitate este alt rosaceu, asimilat în engleză cu prunul, dar cu fructul asemănător caisei, iar sîmburele ca de piersică, chiar dacă pomul are spini ca de corcoduş şi coaja ca de cais. Corespondentul japonez este ume (no ki). De aceea, am denumit fructele prume. 🙂
Buna Marius 🙂
Complet de acord cu tine. Propun o asimilare in Ro daca se pot prinde! 🙂