Etichete

, , ,

Una dintre cele mai importante influente filozofice si religioase asupra picturii chineze a fost cea budista, care a creat capodopere artistice de o calitate extraordinara. Din nefericire, o mare parte dintre ele au fost distruse in razboaiele religioase de care a avut parte si acest imperiu. Budismul a patruns in China in timpul dinastiei Tang (618 – 907 d.Hr.), fiind persecutat si aproape eradicat la sfarsitul acestei dinastii, incepand cu anul 845, in timpul Imparatului Wuzong, care reinstaureaza in forta Confucianismul si Taoismul (daoismul), considerand ca Budismul de origine straina nu are ce cauta in China. Din fericire, o parte din picturile perioadei au reusit sa fie transferate in Japonia, punand acolo bazele traditiilor japoneze pe care le vom vedea in curand.

Budismul si arta provenita din influentele lui filozofice si artistice vor reveni in China in timpul dinastiei Song (960-1179). Va deveni religie de stat in timpul dinastiei mongole Yuan (1271–1368), dar va ajunge la o manifestare artistica completa pe timpul dinastiei Ming (1368–1644).

Pictura Song

Pictura cu influente budiste din aceasta perioada este reprezentata de doi pictori contemporani intre ei,   Lin Tinggui si Zhou Jichang. Ambii au luat parte la un proiect numit “500 de sfinti” (En. “Five Hundred Luohan” Ch. Wubai Luohan), conform traditiilor budismului chinez, pe muntele Tiantai (astazi in provincia Jiuhuashan). Legenda este importata de la o traditie indiana, care vorbeste de aceiasi sfinti care se aflau pe muntele Buddhavanagiri, langa Rajagrha.

Picturile acestui proiect, comandate de templul budist  in 1175,  a durat 3 ani si a fost terminat in 1178. De mentionat ca aceste picturi, ale caror copii au ajuns in Japonia, au devenit baza artistica a Zen Budismului japonez, replicate de pictorul-preot japonez Minchou (1351 – 1431)   din templele budiste de la Engaku-ji Toufuku-ji in Kamakura.

Tot in aceasta perioada a activat si marele maestru al picturii chineze Zhang Zeduan (Chang Tse-tuan; 1085 — 1145) pe care l-am prezentat in prima postare pe care am avut-o acum doua zile.

Alt mare pictor al acestei perioade a fost  Yi Yuanji, supranumit si pictorul animalelor. Extrem de talentat in infatisarea animalelor, a fost invitat de Imparatul Yingzong, care a comandat 100o de picturi cu maimute, din nefericire, pictorul a decedat dupa ce terminase cateva zeci.

Bibliografia:

China Culture – Master of Xie Yi Paintings: Xu Wei. Ministry of Culture, P.R.China. 2004
Bai, Shouyi. An Outline History of China (Revised ed.), Beijing: Foreign Languages Press. 2002.
Emmanuelle Lesbre, Jianlong Liu: La Peinture Chinoise. Hazan, Paris, 2005.
Theophyle. O Istorie a Scrisului / 5 – Materiale-2
Theophyle. Limba Chineză / 3 – Scrisul (1)
Theophyle. Tao; Confucius si Confucianismul; Budismul Chinez

Reclame