Etichete

, , , , ,

Vezi postarea anterioara. Al doilea stil amintit in articolul de ieri a fost Wu Xing (cele 5 faze sau  5 elemente – lemn,  foc, pamant,  metal  si apa). Wu Xing este o viziune artistica provenita din  metafizica chineza transpusa in desen, cu anumite tehnici, care impreuna formeaza Xie Yi, felul de a crea si expune tema picturii. Desenul este un amestec intre pete de culoare grosolane si o migala extraordinara in care sunt pictate conturul si detaliile care creaza de fapt aluzia la ceea ce vede privitorul, un adevarat impresionism.

Cel mai mare pictor clasic al acestui stil a fost Xu Wei (1521-1593), care a trait pe la mijlocul dinastiei Ming si care din nefericire a avut o soarta foarte apropiata de cea a lui Vincent van Gogh cu cateva secole mai tarziu. Fara succes in viata, devine celebru si apreciat dupa moarte. Picturile lui aduc de multe ori tristetea distructiva pe care am intalnit-o in picturile lui van Gogh.

La fel ca celebrul Vincent, Xu Wei nu a reusit sa vanda nici macar o singura pictura in toata viata lui. Douazeci de ani dupa moartea sa, Yuan Hongdao liderul scolii Gong’an, îi aduna toate picturile imprastiate intre rudele sale, singurele care le-au acceptat chiar fara plata si le daruieste Guvernatorului provinciei, care la randul lui impresionat de dramatismul si versurile care le insoteau, le daruieste Imparatului si asa a ajuns un nestiut de nimeni parte din partrimoniul unui mare popor.

Gongbi

Un alt stil de pictura si desen chinez este Gongbi (gōng bi; kung-pi), care reprezinta, daca doriti, curentul realist al picturii chineze. Picturile Gongbi sunt o replica exacta a realitatii pe care o priveste si o picteaza artistul. Modelul este redat cu o migala extraordinara, fara nici o abatere. Acest curent apare extrem de devreme in arta chineza, aproape de inceputurile ei, pe timpul dinastiei Han Dynasty (206 î.Hr – 220 d.Hr.), perioada pe care am numit-o ieri  Perioada Pre-Imperiala.

De mentionat ca aceste creatii artistice, considerate mult timp desavarsite, erau achizitionate sau comisionate numai de cei foarte bogati. Interesant este ca unul dintre imparatii dinastiei Song, Huizong (nascut Zhao Ji), care a trait intre anii 1082 –1135, a fost unul dintre cei mai buni pictori ai acestui stil. Imparatul Huizong a fost si un talentat poet si un bun muzician.

Cel mai celebru pictor al acestui stil a fost totusi Qiu Ying (Ch’iu Ying; 1494 – 1552 ). Nascut intr-o umila familie de tarani, este descoperit intamplator de feudalul satului,  amator si colectionar de arta Chen Guan  si trimis la scoala Wu sau Wumen, cea mai vestita scoala din sudul Chinei. Dupa o ucenicie de 13 ani, Qiu Ying devine creatorul unor opere considerate pana astazi ca perfectiunea genului.

Alt pictor faimos al stilului Gongbi a fost Chen Hongshou (Ch’en Hung-shou; 1598-1652) a trait pe timpul dinastiei MinG si a pictat si desenat sute de lucrari, majoritatea sub multiple pseudonime (Laolian, Fuchi, Yunmenseng,  Huichi, Chiheshang si Huiseng), care  au determinat dezbateri aprige intre expertii artei chineze de aproape 4 secole.

Bibliografie si lecturi complementare:

Emmanuelle Lesbre, Jianlong Liu: La Peinture Chinoise. Hazan, Paris, 2005.
Theophyle. O Istorie a Scrisului / 5 – Materiale-2
Theophyle. Limba Chineză / 3 – Scrisul (1)
Theophyle. Tao
Theophyle. Confucius si Confucianismul

China Culture – Master of Xie Yi Paintings: Xu Wei. Ministry of Culture, P.R.China. 2004