Etichete

Mica Glaciatie (eră glaciară) s-a petrecut între secolul XIV și jumătatea secolului XIX, timp în care a avut loc o scădere bruscă a temperaturii terestre în emisfera nordică. Această perioadă a fost precedată de o lungă perioadă cu temperaturi relativ ridicate, perioadă denumită Perioada încălzirii medievale.

Mica eră glaciară a cauzat ierni extrem de friguroase în multe locuri din lume, însă dovezi detaliate nu există decât în Europa și în America de Nord. La jumătatea secolului XIX, ghețarii din Alpii elvețieni au avansat până la punctul în care întregi sate au fost distruse.

Râul Tamisa și canalele din Țările de Jos înghețau des în timpul iernii, oferind posibilitatea de a le traversa, de a patina deasupra și chiar de a organiza târguri pe gheață. Zona de ghețari care înconjura Islanda s-a extins pe mai mulți kilometri, de jur împrejurul insulei, împiedicând complet accesul navelor în porturile islandeze. Același fenomen s-a petrecut și în Groenlanda. [cei interesati pot citi mai multe, aici]

Am sa incerc in doua postari sa arat cum se reflecta aceasta glaciatie in arta plastica a vremurilor respective.  Reprezentantul absolut al acestei perioade, poate unul dintre cei mai dedicati pictori in peisagistica de iarna, a fost olandezul Hendrick Avercamp (1585 – 1634), fiind surdo-mut a fost supranumit si “Mutul din Kampen”. Avercamp, pictor olandez al secolului al XVII-lea, cam pe la mijlocul micii glaciatii, este celebru pentru scenele lui de iarna ale lacurilor inghetate din Tarile de Jos. Autor al multor tablouri infatisand scene de patinaj si chiar de hochei. Interesant de mentionat ca Avercamp a fost primul care a pictat scene ale acestui sport, dovedind vechimea lui.

Alt pictor olandez, care a pictat in aceasta perioada pieisaje de iarna,  a fost Pieter Bruegel cel Bătrân (despre care am scris doua articole, vezi aici si aici) aproape contemporan lui Hendrick Avercamp, si el la randul lui din Kempen.

In sfarsit, un ultim flamand, contemporan celor de mai sus, Joos de Momper Cel Tânăr (1564–1635), pictor pe care din nefericire l-am uitat in prezentarile flamanzilor. Pictor recunoscut astazi la nivelul artistic al lui Bruegel si Peter Paul Rubens, influentat fiind profund de primul. Tabloul pe care vi-l prezint “Peisaj de iarna” a fost vandut anul trecut unui miliardar chinez pentru frumoasa suma de 18 milioane de euro. Joos de Momper merita o recenzie si o voi face in curand.

Reclame