Etichete

, , ,

George Inness a fost un alt pictor tonalist, care impreuna cu James McNeill Whistler pot fi considerati fondatorii acestei scoli. George Inness este considerat unul dintre cei mai mari peisagisti americani din toate timpurile. George  s-a nascut în anul 1825, la Newburgh, New York, ca al cincelea fiu din cei 13 ai fermierului John William Inness.

George Inness incepe sa invete la varsta de 14 ani desenul si pictura  cu un pictor itinerant – John Jesse Barker. Talentul lui este atat de evident ca este primit de un atelier de gravura din NY la varsta de numai 16 ani.

La inceputul anilor ’40 al secolului al XIX-lea asista un an la cursurile Academiei Nationale de Desen,  luand contact cu lucrarile scolii peisagistice cunoscuta in istoria artei americana ca “Scoala Hudson River”. George Inness hotaraste ca toti sunt buni, dar el va dezvolta un stil care sa imbratiseze o alta viziune a peisajului American.

Isi deschide un atelier la NY in anul 1848, la varsta de 23 de ani. Are un succes relativ mare, desi era foarte tanar. In 1849 se casatoreste cu Delia Miller, dar sotia  ii moare dupa cateva luni. In 1850 se recasatoreste cu Elizabeth Abigail Hart, cu care va trai toata viata si va avea 6 copiii.

In 1851, sponsorizat de Ogden Haggerty, un mecenat newyorkez, ajunge in Europa. Dupa o perioada la Paris, a fost  impresionat (si influentat mai tarziu) de peisajele lui Claude Lorrain si Nicolas Poussin. Isi deschide un atelier la Roma unde il va cunoaste pe portretistul William Page, prin care probabil va cunoaste Swedenborgianismul, de care va fi legat toata viata.

La inceputul anilor ’60 (sec XIX), se muta la Medfield, Massachusetts si apoi la Boston, lucreaza ca profesor si publica critica artistica in principalele coitidiene ale celui mai cosmopolit oras al acelor vremuri. Influenta lui  Swedenborg devine evidenta in lucrarile lui (vezi linkul de mai sus). In cea de a doua parte a vietii, in special in ultimul deceniu, coboara intr-un misticism adanc, pronuntat in ultimele lui lucrari. George Inness moare in 1894, admirand un apus de soare in localitatea Bridge of Allan din Scoția, unde se retrasese. George Inness a fost fara indoiala unul dintre cei mai mari peisagisti americani din toate timpurile. Puteti viziona toate lucrarile lui Innes, aici.

Bibliografie, note si citate:

Roberts, Norma J., ed. , The American Collections, Columbus Museum of Art. 1988
Bell, Adrienne Baxter , George Inness and the Visionary Landscape, George Braziller, Inc 2003.
Taylor, E. I. The Interior Landscape: William James and George Inness on Art from a Swedenborgian Point of View, Archives of American Art Journal (Smithsonian Institution), 1997.

Reclame