Etichete

, , , , , ,

James Abbott McNeill Whistler a fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai curentului tonalist. Tonalismul a fost intr-un fel sau altul replica americana a Școlii franceze de la Barbizon. Pana la urma vom putea vedea lucrari ale lui Whistler intr-un amalgam superb, care poate fi atribuit si realismului, dar și impresionismului.

Tonalismul s-a dezvoltat in America intre 1880 – 1920, caracterizat de reprezentarea peisajelor din pictură printr-o paletă coloristică mai sobra, intr-un fel de perdea de fum. Culorile închise, mai ales maro, albastru și verde închis, dominau de obicei compozițiile realizate în maniera tonalista. Pictorii George Inness și James McNeill Whistler sunt doi dintre cei mai importanti si mai reprezentativi pictori ai stilului.

James Abbott McNeill Whistler s-a născut la 11 iulie 1834 în Lowell, Massachusetts, fiul lui George Washington Whistler, care a fost inginer specialist în construcții de căi ferate. În 1843, George W. Whistler primeste o oferta de munca în Rusia pentru a supraveghea construcția căii ferate dintre Moscova și St. Petersburg. În 1845, la vârsta de 11 ani, tânărul James se înscrie la Academia Imperială de Arte Frumoase din St. Petersburg. În 1849, tatăl său moare; familia se întoarce în Statele Unite și se stabilește în Pomfret, Connecticut.

În iulie 1851, James se înscrie la Academia militară din West Point, pe care o părăsește după trei ani. În noiembrie 1854, își găsește de lucru la Biroul de Cartografie Marină din Washington, unde devine expert in execuția  hărților geografice. În februarie 1855, Whistler își dă demisia și pleaca la Paris pentru a studia pictura. La 3 noiembrie 1855 sosește în capitala Franței; el nu se  va mai întoarce niciodată în Statele Unite, desi majoritatea criticilor il considera pictor american.

Ajungand la Paris, Whistler este aproape coplesit artistic de viata culturala a orasului. La Paris frecventează Școala Imperială de Desen și, în 1856,  începe sa ia lectii de la pictorul Charles Gleyre, foarte la moda in acea perioada. Traieste din  comenzile unor  copii ale unor tablouri cunoscute din Louvre. La Paris il cunoaște pe Gustave Courbet, maestru al realismului, care il va influența profund in perioada lui realista.

Prima operă importantă a lui Whistler   a fost „La pian„. Artistul propune tabloul spre expunere la Salon, în 1859, dar juriul îl consideră „prea original” și îl respinge. Prietenul lui Whistler, pictorul François Bonvin, expune lucrarea în atelierul său din Paris, unde Courbet are ocazia să o vadă. Maestrul realismului îl felicită pe artistul american pentru debutul său reușit în pictură.

În 1862, Whistler expune o serie de stampe la galeria de artă Martinet din Paris, tema lucrărilor fiind peisaje cu fluviul Tamisa. Peisaje au fost facute dupa o scurta calatorie la Londra. Își prezintă operele și în Anglia, printre altele în sălile de la Royal Academy din Londra. În decembrie 1862, părăsește Parisul însoțit de prietena sa Joanna Hifferman și se stabilește definitiv în Anglia. Despre cariera lui britanica in postarea urmatoare.

Bibliografie, note si citate:

Avery, Kevin J. & Fischer, Diane P. „American Tonalism: Selections from the Metropolitan Museum of Art and the Montclair Art Museum „. Burlington Magazine, Vol. 142, No. 1168, July, 2000
G. H. Fleming.: James Abbott McNeill Whistler. A Life. Windrush, Adlestrop 1991
Snodin, Michael and John Styles. Design & The Decorative Arts, Britain 1500–1900. V&A Publications: 2001.
Wikicommons (En. Ro.)