Etichete

, , , , ,

Mary Stevenson Cassatt a fost o mare pictorita americana, care a facut parte din curentul realist-academic american, dar a fost si influentata de impresionismul francez, accentuat in unele dintre lucrarile ei cele mai importante. Mary Cassatt s-a nascut in anul 1844, în Allegheny City – Pittsburg, Pennsylvania, fiica unui instarit bancher, Robert Simpson Cassatt, de  origine franceza. Asa cum am mentionat in articolul precedent, Mary Cassatt a fost verisoara cu Robert Henri.

La vârsta de șapte ani, Cassatt s-a mutat împreună cu familia  la Paris și apoi în Germania, unde au locuit până în 1855. În acel an a decedat cel mai mic dintre copiii familiei, Robert. Familia se reintoarce în Statele Unite, stabilindu-se din nou în Philadelphia.

În 1861 s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania, una din principalele școli de acest gen din Statele Unite. Pentru a avea lucrări expuse în mod constant în galeriile naționale și internaționale, conducerea acestei instituții isi trimitea studenții  la studii în străinătate. Astfel, Cassatt, cu acordul  părinților săi, va pleca la studii la Paris.

În capitala franceză, ea a luat lecții private de la pictorul și profesorul Jean-Léon Gérôme, copiind lucrările mentorului său și schițând. În 1868, lucrarea “Cântăreață la mandolină” a fost prezentată în cadrul Salonului de la Paris.  După aceea, ea a început să apară cu regularitate în aceste expozitii.

Izbucnirea războiului franco-prusac în 1870 a determinat sfârșitul studiilor sale, Cassatt intorcându-se în Statele Unite, unde a locuit cu familia sa în Altoona, Pennsylvania. Tatăl nu era de acord cu meseria fiicei ei, finanțându-i traiul zilnic, dar nu și instrumentele necesare pentru pictură. A expus două opere la galeria din New York, dar nici una nu a fost achiziționată. A luat în considerare și opțiunea de a renunța la artă pentru că dorea să fie independentă. A călătorit în Chicago pentru a expune acolo, dar a pierdut unele din lucrările sale în incendiul din 8 octombrie 1871 izbucnit în acel oras.

Cassatt s-a intors in Europa in 1871. Ea a petrecut opt luni în  Italia, studiind operele lui Correggio și cele ale lui Parmigianino (Arhiepiscopia a finanțat această călătorie) și a lucrat sub îndrumarea lui Carlo Raimondi, directorul departamentului de gravuri de la Academia din Parma.

Pictura “doamne la balcon în timpul carnavalului” a fost expusă la Salon în 1872 și a fost vândută, atrăgând astfel atenția comunității artistice din localitatea italiană: „Tot orașul vorbește despre domnișoara Cassatt și despre pictura sa, iar toată lumea este nerăbdătoare s-o cunoască”. În 1873, a vizitat Spania, Belgia și Olanda pentru a observa și copia lucrările lui Diego Velázquez și Rubens.

În iunie 1874 o gasim la Paris, însă după scurtă vreme s-a mutat într-o zonă rurală de lângă capitala franceză împreună cu o cunoștință din Statele Unite, Eliza Haldeman. Aici ele au studiat sub îndrumarea  pictorului istoric Thomas Couture și au început să facă schițe cu peisaje.

Bibliografie, note si citate:

Mathews, Nancy Mowll, Mary Cassatt: A Life, 1998, Yale University Press.
McKown, Robin, The World of Mary Cassatt, Thomas Y. Crowell Co. , New York, 1972.
Pollock, Griselda. „Mary Cassatt: Painter of Women and Children”. In Milroy, Elizabeth; Doezema, Marianne. Reading American Art. New Haven: Yale University Press. 1998.
Wikicommon (En, Fr, Ro.)

Reclame