Etichete

, , , ,

Robert Henri a fost un pictor, teoretician  si profesor de arte plastice  american, una din figurile cele mai importante ale curentului artistic cunoscut sub numele de Școala Ashcan (Ashcan School). Curentul a reprezentat realismul academic american.

Robert Henri s-a născut ca Robert Henry Cozad în Cincinnati, Ohio in anul 1865,  fiind fiul lui John Jackson Cozad, pasionat al jocurilor de noroc, afacerist și investitor în real-estates. Henri a avut un frate, Johnny si el artist, ambii fiind veri îndepărtați ai pictoriței americane Mary Cassatt, despre care vom discuta intr-un articol viitor. În 1871, tatăl lui Henri, colonist adevarat,  a fondat localitatea Cozaddale în statul Ohio, pentru ca ulterior, în 1873, după ce familia s-a mutat în statul Nebraska, să fondeze o altă localitate, Cozad, Nebraska. Ambele localitati exista si astazi.

Robert Henri a avut sansa unei educatii artistice de “primă mână”. In 1886 a fost acceptat la Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania, care functioneaza in Philadelphia, unde a studiat cu  Thomas Anshutz, un  protege al vestitului  Thomas Eakins, despre care vom discuta tot intr-una din postarile noastre urmatoare.

In 1888, calatoreste la Paris pentru a studia la Académie Julian, avandu-l ca profesor pe William-Adolphe Bouguereau, care l-a influentat si l-a convins sa devina  impresionist. Intre timp el a dat examen si a fost primit la École des Beaux Arts, unde a studiat in paralel cu Académie Julian.

La sfarsitul lui 1891, se reintoarce la Philadelphia, continuandu-si  studiile cu Robert Vonnoh la Academia de Arte Frumoase din Pennsylvania. In 1892, incepe sa predea pictura la Philadelphia School of Design for Women (astazi celebrul Moore College of Art and Design).

Între anii 1915 și 1927, Henri a fost unul dintre profesorii iubiți și influenți ai „Ligii studentilor de artă din New York” (Art Students League of New York). Ideile sale despre artă au fost adunate de fosta sa elevă Margery Ryerson și publicate într-o lucrare numită „Spiritul artei” (The Art Spirit), apărută la Philadelphia, în 1923.

În primăvara anului 1929, Robert Henri a fost ales ca unul dintre cei trei – cei mai importanți artiști americani în viață – de către Arts Council of New York. Din păcate, la puțin timp după aceea, în aceeași vară, Henri a decedat de cancer. În decursul anului 1931, a fost onorat cu o expoziție memorială care a fost organizată la The Metropolitan Museum of Art. Dupa cum vedeti – un superb pictor realist, cu o tehnica greu de imitat.

Bibliografie, note si citate:

Valerie Ann Leeds. Robert Henri: The Painted Spirit. New York, Gerald Peters Gallery, 2005.
William Innes Homer. Robert Henri and his Circle. Ithaca, Cornell University Press, 1969.
Wikicommons (En, Fr, Ro.)

Anunțuri