Etichete

, , , ,

Silvestr Șcedrin s-a născut în anul 1791, la Sankt Petersburg, în familia faimosului sculptor Feodosii Șcedrin, rector al Academiei Imperiale de Artă. Pictorul peisagist Semion Șcedrin a fost unchiul său. În 1800, Silvestr Șcedrin a fost admis la Academia Imperiala de Artă din St. Petersburg, unde a studiat pictura peisagistică. Printre profesori s-au aflat unchiul său, Semion Șcedrin, Fiodor Alekseev, M.M. Ivanov și Thomas de Thomon. În 1811 a absolvit studiile, obținând mai multe premii, printre care și Marea Medalie de Aur pentru pictura sa Vedere din Insula Petrovski, ceea ce a dus la obținerea unei burse de studii în străinătate.

Silvestr Șcedrin a plecat în Italia în 1818, plecarea sa fiind întârziată de Războaiele Napoleoniene. În Italia, a studiat picturile vechilor maeștri din Roma; a mers la Napoli pentru a picta peisaje marine comandate de Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei; apoi s-a întors la Roma.

Cea mai mare realizare a acelei perioade a fost Noua Romă. Castelul Sant’Angelo (1823). Tabloul a avut un succes atât de mare încât pictorul a trebuit să picteze 8-10 variante ale picturii, fiecare dintr-un unghi diferit și cu detalii diferite. După finalizarea în 1823 a perioadei în care a primit bursă, el a hotărât să rămână în străinătate ca pictor independent. În 1825 a finalizat pictura Lacul Albano, care a fost un nou pas în trecerea spre compoziția naturală.

Silvestr Șcedrin a locuit la Roma și Napoli, lucrând în aer liber, desenând golfuri și stânci și vederi ale orășelelor și ale satelor de pescari. Unele dintre motivele sale favorite au fost terasele cu viță de vie, cu vedere spre mare. El se referea la ele ca imagini ale „Paradisului de la amiază”. La sfârșitul anilor 1820, Șcedrin a început să picteze nopți neliniștite, peisaje aproape de coșmar, care puteau să fie inspirate din sănătatea sa aflată în declin.

Șcedrin moare la Sorrento în 1830. Într-un sens, lucrările lui Șcedrin încheie o întreagă perioadă de dezvoltare a artei ruse . Șcedrin a influențat nu doar arta rusă, ci și arta italiană. El a fost unul dintre fondatorii așa-numitei școli Posillipo (vezi, aici si aici).

Multe din lucrările sale se află în muzeele italiene, doar unele fiind aduse în Rusia. Scrisorile lui Șcedrin, pline de observații artistice importante, au fost publicate într-un volum (Shchedrin Letters from Italy) în 1932, care a fost reeditat în 1978.

Bibliografie, note si citate:

V. N. Alekseyev History of Russian Art, Minsk, Harvest, 2004
Biography of Silvester Shchedrin on Olga’s gallery
Wikicommons (Ro, En)

Reclame