Etichete

, ,

Ion Andreescu s-a născut la 15 februarie 1850 în Bucureşti. La 19 ani, se înscria la „Şcoala de arte frumoase” condusă de Theodor Aman. Peste numai trei ani, devenea profesor la catedra de desen şi caligrafie a Seminarului episcopal din Buzău. În următorii trei ani, a predat de asemenea la gimnaziul „Tudor Vladimirescu” şi la Şcoala de meserii din aceeaşi localitate.

Profesor de desen într-un oraș provincial, liniștit până dincolo de banalitate, Andreescu se dedică picturii cu o fervoare pe care nimic din atitudinea sa anterioară nu părea s-o anunțe. Pictura apare ca un destin pentru tânărul solitar, înclinat spre meditație.

La sfârşitul anului 1878, Andreescu a plecat la Paris pentru a-şi definitiva studiile. Acolo, s-a înscris la „Academia Liberă Julian”. A pictat la Barbizon, în regiunea Île-de-France, pădurea Fontainebleau din apropiere şi aşezările rurale din preajmă. Tot acolo l-a întâlnit pe Nicolae Grigorescu, cu care a legat o prietenie strânsă.

În “Stejarul”, una din capodoperele sale, regăsim întrega emoție, patosul reținut, temperat de melancolie al artistului. „Printre pictorii români, cu siguranță nu există personalitate mai atrăgătoare ca a lui Andreescu și destin mai plin de înțelesuri ca al său. El, de fapt, a orientat definitiv arta românească”. Cuvintele acestea, aparțin lui Jacques Lassaigne, unul dintre criticii de artă francezi care s-a ocupat cu pasiune și interes de arta românească.

“Stejarul lui Andreescu” încă mai rezistă vremurilor și se găsește în parcul Crâng din Buzău. El se află în partea stângă, cum mergi spre obelisc dinspre poarta Crângului. Botaniștii și iubitorii de natură îl îngrijesc pentru a-i prelungi viața.

Ion Andreescu,  a  murit la numai 32 de ani, în urma unei tuberculoze.

Bibliografie, note si citate:

Ion Frunzetti: Arta românească în secolul XIX, Editura Meridiane, București, 1991
Wikicommon (Ro, Fr)