Etichete

, , ,

John Constable (1776 – 1837) a fost unul dintre marii pictori peisagisti englezi. Foarte cunoscut și  în Franța prin expunerile la Salonul din Paris, a exercitat o influență majora asupra peisagiștilor francezi, în special asupra pictorilor cunoscuti sub numele de “Școala de la Barbizon” și – mai târziu – asupra impresioniștilor.

John Constable se naște in 1776 si a fost fiul morarului Golding Constable din comitatul Suffolk. La vârsta de șapte ani este înscris ca extern la școala din East Bergholt, unde va invata până la vârsta de șaptesprezece ani. Când abandonează școala, John Constable se ocupă deja de câțiva ani de desen, gravura si pictură. Prin mijlocirea mamei sale, Constable face cunoștință cu sir George Beaumont, pictor amator și colecționar de artă, care îi va facilita multe cunostinte utile pentru cariera lui.

La doi ani de la întâlnirea cu Beaumont, Constable vizitează pentru prima dată Londra. Aici îl cunoaște pe gravorul John Thomas Smith (poreclit Antiquity Smith, pentru că îi plăceau scenele antice), care tocmai pregătea o carte despre peisaje rurale și care îl roagă pe tânărul pictor să realizeze câteva ilustrații pentru lucrarea sa. Întors la East Bergholt, Constable se hotărăște să se dedice serios studiului artelor. Este admis ca practicant la Royal Academy, școala oficială de pictură. În 1802, cumpără un atelier la East Bergholt, unde revine tot mai des pentru a picta în aer liber.

Se imbarcă pe o corabie cu care va naviga pe Tamisa și pictează nave plutind pe apa fluviului; în 1806 cutreieră lacurile din nord-estul Angliei, unde realizează peisaje noi ce lasă urme în dezvoltarea lui ulterioară. In 1802 expune pentru prima oara la Salonul Academiei Regale (Royal Academy). Începând cu această dată, pictorul expune anual, dar criticii nu-i acordă o atenție deosebita.

Celebritatea o va obține în Franța. În 1824, Constable trimite câteva lucrări la Salonul din Paris. Pentru tabloul intitulat „Car de transportat fânul” (Haywain) este distins – împreună cu Eugène Delacroix – cu medalia de aur, critica franceză și pictorii parizieni primindu-l cu unanimă apreciere. Constable primește numeroase comenzi din Franța. Cu toate acestea, publicul englez manifestă încă reținere față de creația lui Constable.

Pentru a pătrunde în cercurile largi ale publicului, Constable decide să-și editeze gravurile într-un volum, întreprindere în care este ajutat de un tânăr pictor, fiindcă mâna dreaptă era chinuită de durei reumatice. Din același motiv, pictează acuarele, mai puțin obositoare.

Măestria lui Constable în această tehnică este demonstrată, printre altele, de tabloul Muntele din Old Sarum, realizat în 1833. Vârsta și boala încep să fie o povară tot mai grea. La 31 martie 1837 încetează din viață în urma unei crize cardiace. După moarte, tablourile sale sunt vândute la licitație, cu prețuri modeste. Constable a fost un artist perseverent, dar valoarea lui a fost recunoscută mult mai târziu. Astazi tablourile lui sunt vandute cu sume exorbitante si sunt expuse in marile muzee ale lumii.

Bibliografie, note si citate:

Ronald Parkinson. John Constable:The Man and His Art. V & A, London 1998
Ian Fleming-Williams. Constable and his Drawings. Wilson Publ., London 1990
William Vaughan. John Constable. Tate, London 2002
Wikicommon (Ro, Eng, Fr)