Etichete

, ,

Între anii 1908-1914 are loc în Franța cea mai importantă revoluție în istoria picturii, după cea a descoperirii perspectivei în perioada Renașterii – departarea de figurativ. Louis Vauxcelles, criticul care a lansat termenul de „fauves”, acum remarcă faptul că pictorul reduce toate motivele sale la „scheme geometrice, in forma de  cuburi”.

În anul următor, termenul cubism va fi din nou folosit, tot pentru a caracteriza o operă aparținând lui Braque, iar în cele din urmă, în anul 1910, operele lui Picasso sunt și ele apreciate ca fiind „cubiste”.

Nici Braque și nici Picasso nu au avut vreodată intenția să creeze pătrate sau cuburi, însă acceptă acest calificativ cu valențe inițial peiorative ca termen definitoriu pentru arta lor, la fel cum au făcut la vremea lor și impresioniștii sau fauviștii.

Inițiat de francezul Georges Braque și spaniolul Pablo Picasso, cubismul se va raspandi, dobândind în scurtă vreme numeroși adepți. Cubismul nu a fost teoretizat prin vreun manifest sau declarații programatice sau explicatii despre filozofia acestui curent.

După părerea lui Braque și a lui Picasso, primii exponenti mai de seama ai curentului, vechea manieră de reprezentare a devenit anacronică deoarece a pierdut orice urmă de contact cu lumea exterioară. Pentru a restabili acest contact și pentru a reda această lume pe cât este posibil, ambii pictori se vor strădui să distrugă orice iluzie numai pentru a crea un nou tip de spațiu în pictură, o nouă manieră de reprezentare.

Odată cu propunerea unei noi modalități de reprezentare se naște în mod necesar și o nouă concepție asupra lumii. Nimic nu este așadar mai greu decât transpunerea ei în viață, astfel putându-se explica și violența scandalului și a polemicilor pe care operele pictorilor cubiști le stârnesc. Acești artiști sunt comparați cu „o bandă de răufăcători care se comportă în lumea artei ca niște huligani din viața de zi cu zi”.

Bibliografie, note si citate:

John Golding: Cubism. A History and an Analysis. Londra 1968
Dan Grigorescu. Cubismul. București 1972
Douglas Cooper. The Cubist Epoch,  Phaidon Press Limited 1970
Richardson, John. A Life Of Picasso, The Cubist Rebel 1907-1916. New York 1991.
WikiCommons (Ro, Eng, Fr)

Reclame