Etichete

, ,

Dupa perioada lui Iustinian (527 – 565), in care arta bizantină cunoaste apogeul si stagnarea intre secolele VIII-IX, in asa numita perioada iconoclasta, arta bizantina traieste o noua renastere, cunoscuta in istoria artei sub numele dinastiei care guverna Bizantul – Renasterea Macedoniana. Aceasta perioada incepe cu intronarea Bazileului Vasile I-ul Macedoneanul (881 – 886). După unii istorici, Vasile I ar fi fost dintr-o familie armeană, care s-a stabilit în Macedonia. De asemenea, se pare ca ar fi fost strănepotul lui Leon V Armeanul. In aceasta perioada este abolit total iconoclasmul si o noua reinnoire a artei bizantine are loc in Bizant si pe intreg teritoriul stapanit de imperiu.

Primul domeniu care “renaste” este arhitectura si doua mari manastiri sunt inaugurate. Prima este Hosios Lukas, situata langa Distomo, in Boeotia. Manastirea gazduieste pana in zilele noastre superbe exemple de fresce si mozaicuri din aceasta perioada.  O alta manastire celebra din aceasta perioada este Nea Moni din Chios, Chios fiind o insulă Greacă, aflată în Marea Egee, la 7 km de coasta Turciei.

O alta forma de arta care s-a dezvoltat in perioada macedoniana este sculptura iconica si producerea unor tripticuri sculptate in fildes si in bronz aurit de o frumusete extraordinara. Cel mai cunoscut triptic din aceasta perioada este fara indoiala tripticul Harbaville, aflat astazi in Muzeul Louvre. Tripticul ii infatiseaza pe Iisus, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul. Partea posterioara a tripticului ii reprezinta pe multi dintre Apostolii si Sfintii bisericii ortodoxe contemporane dinastiei.

O alta comoara culturala si artistica ramasa din aceasta perioada este o placa de fildes aurit care facea parte din acelasi triptic, sub numele Romanos si Eudoxia. Maine – despre dinastia Paleologilor si al doilea apogeu al artei bizantine.

Bibliografie, note si citate:

Evans, H.C., ed. – Byzantium: Faith and Power (1261 – 1557), New York, 2004
Durand, Jannick – Arte Bizantina, KeyBook/Rusconi Libri ,  2001.
James, Elizabeth. Art and Text in Byzantine Culture (1 ed.). Cambridge University Press.
David Talbot-Rice, Byzantine Art, 3rd edn 1968, Penguin Books Ltd
J. Durand, L’art byzantin, Terrail, Paris, 2001
WikiCommons (Eng, Gr)

Reclame