Etichete

, , , ,

O scurta continuare a articolului de ieri, cu ingrediente aproape identice. De aceasta data producatorul este german si credea ca el va produce ciocolata pana astazi. Producatorul german Hildebrands a reprezentat una dintre cele mai inovative firme care au produs ciocolata si producatorul vestitei Scho-Ka-Kola.

Hildebrands au scos si ei, la fel ca francezii si inca inaintea lor, serii de ilustrate cu subiecte futuristice, cu viziunea anului 2000 pe care noi deja l-am depasit traindu-l.  Interesant este ca o parte din viziunile lor futuristice s-au implinit, bineinteles putin diferit tehnologic de ceea ce ei si-au inchipuit.

Hildebrands au fost si mari mecenati ai artei si au incercat sa popularizeze arta marilor maestrii prin litografii de foarte buna calitate, in editii limitate, impartite in diferite ocazii salariatilor firmei sau clientilor mai mari.

Nu ar strica cateva cuvinte despre litografii intrucat, probabil intr-un viitor apropiat, ne vom ocupa si de acest subiect artistic de la “incunabul si pana la litografiile moderne”.

Deci, litografia este o metodă de tipar care utilizeaza o placă cu o suprafată perfect netedă. Placa sursă este gravată, corodată ori punctată pentru a realiza cavitătile care retin cerneala de tipar, respectiv în tipărirea cu blocuri de lemn sau în cazul tiparului cu litere fixe; cerneala este aplicată pe suprafetele ridicate pentru a crea litere, semne si/sau imagini.

Litografia utilizează ulei sau grăsime, respectiv gumă arabică, pentru a separa suprafata fină în regiuni hidrofobe, care vor absorbi ulterior cerneala tipografică sau tusul si regiuni hidrofile, care prin refuzarea absorbtiei apei si deci a cernelii, vor deveni fundalul imaginii. Litografia, asa cum o cunoastem noi astazi, a fost inventată de autorul bavarez austriac Alois Senefelder, în 1796. Bineinteles ca de la Johannes Gutenberg si pana la Alois Senefelder, au existat multe alte metode de a imprima in “masa” opere de arta sau manuscrise.

Surse si citate:

Situl Paleo-Future
Paleografia lui Theophyle

Reclame