Etichete

, , ,

La Multi Ani! Multa sanatate, bunastare si fericire tuturor!

Am hotarat sa incep anul cu o postare bazata pe materialele dintr-un articol publicat pe unul din blogurile vestitului institut si muzeu american Smithsonian. Smithsonian este o organizatie de cercetare si conservare educationala, care detine 19 muzee tematice, gradini botanice si zoologice, mai multe centre de cercetare stiintifica. Puteti citi mai multe detalii despre aceasta organizatie fabuloasa, aici si aici.

Articolul de fata se ocupa de retro-futurism, adica de felul in care credeau predecesorii nostri ca ar putea arata viitorul mai apropiat sau mai departat de ei. O colectie de ilustrate publicate in anul 1912 ne sugereaza cateva idei despre viziunile acelor oameni si comparandu-le cu ceea ce stim noi astazi ar  fi cel putin  interesant si ne ofera un exemplu de cat de “precise” pot fi aceste previziuni.

Seria de ilustrate a fost tiparita de una dintre cele mai faimoase edituri franceze ale vremurilor respective – editura Norgeu, care imprima litografii religioase si… ilustratii publicitare colorate. Ilustratele au fost imprimate pentru unul dintre cei mai selecti  producatori de ciocolata ai acelei perioade – Chocolats Lombart. Firma a produs ciocolata si produse din ciocolata intre anii 1760 – 1957, cand a fuzionat cu Chocolats Menier, care astazi este o afacere extrem de interesanta, din nefericire nu prea   se mai ocupa cu ciocolata.

Bineinteles tema principala a acestor ilustrate este cum va influenta viitorul distributia produselor de ciocolata ale respectivei firme cam peste tot in aceasta lume si poate si pe colonia umana care trebuia sa existe pe satelitul natural al pamantului, Luna.

Colectia initiala de ilustrate continea 3 serii de 6 ilustrate (in total 18 unitati), tiparite in cantitati diferite, cu trei ilustrate extrem de rare (imprimate intr-un numar foarte mic) pentru a creea dificultate colectionarilor de a strange intreaga serie.  De mentionat ca astazi exista numai doua serii complete ale acestor ilustrate, care valoreaza sume de 7 cifre in dolari americani.

Sursa: Situl Smithsonian

Reclame