Etichete

,

Angeologia crestina cunoaste o anumita ierarhie care are inceputuri patristice si o cristalizare in ezoterismul scolasticismului medieval timpuriu. In primul rand cunoastem arhanghelii, cunoscuti in crestinism ca mesageri conducători. Arhanghelii sunt resposabili nu doar de administrarea sarcinilor îngerilor, dar si de a fi lideri în armata divină în timpul luptelor cu Satana si “cei cazuti”. Membrii acestui ordin sunt  Gavril (Gabriel), Rafael, Mihail (Mihael), Metatron, Uriel, Chamuel, Zadkiel, Jophiel, Barbiel, Jehudiel, Barachiel, Jeremiel.

Serafimii se afla in ierarhia urmatoare Arhanghelilor în religia crestină, fiind numiti “cei mai iubiti” căci ei se află cel mai aproape de însusi Dumnezeu. Se bucură de puterea cea mai mare si de aceea au fost considerati ca păzitori ai raiului si ai locurilor sfinte. Sunt considerati puritatea absolută si sunt cei care luminează cel mai puternic în eterul universal. Angeologiile spun că serafimii au câte trei perechi de aripi uriase pe care le tin în asa fel încât să-si protejeze ochii si trupul de strălucirea cu care se află înconjurat Dumnezeu.

O a treia ierarhie este cea din care fac parte Heruvimii, care urmează după arhangheli. Heruvimii sunt mentionati de mai multe ori în Biblie si sunt prezentati ca făpturi ceresti înaripate. Conform Vechiului Testament, două sculpturi ale unor făpturi înaripate fabuloase împodobeau Chivotul Legii din Templul lui Solomon din Ierusalim.

Domnul i-a arătat prorocului Ezechiel o vedenie a celor patru heruvimi. Fiecare din heruvimii pe care Ezechiel le-a văzut (Ezechiel 1:10) aveau chip de leu, vitel, om si vultur, reprezentând, simbolic, cele patru Evanghelii ale Noului Testament. Heruvimii sunt cei care fac ordine în miscarea începută a universului si lumii materiale. Ei poartă bucuria si răspândesc iubirea Domnului pe pamant.

Bibliografie si Citate:

Theophyle: Esoterica Vechiului si Noului Testament

Reclame