Etichete

,

Existenta, aparitia si rolul Ingerilor in creatia si activitatea Divinitatii reprezinta un element de baza in dezvoltarea ezoterica a religiei si a fundamentatiilor mistice in acest context.  Cuvantul Inger este aplicat in Scripturi unor fiinte supranaturale, care faciliteaza vointa Dumnezeiasca sau o transmit umanitatii. In Vechiul Testament, in majoritatea cazurilor, termenul este (sing. Malah, pl. Malahim – transliterarea latina este „periculoasa”, pentru ca aceeasi transliterare poate insemna si „marinar” sau „sare”). In Greaca Noului Testament, termenul este aggelos (pronuntat gh si nu, angelos, care este o alteratie in Latina Vulgara, mostenita si de noi). In Noul Testament intalnim si termenul archaggelos (arhanghel), un termen descriptiv al ierarhiei ceresti.

In Vechiul Testament, ingerii sunt denumiti si Fiii Domnului (Bnei Elohim in Geneza 6:2,4 sau Iov 1:6, 2:1) sau Cei Sfinti ( Kadoshim in Psalmul 89:5,7). In Biblia Romaneasca traducerea este Strajeri, care nu este exacta (vezi Daniel 4:13, 17,23). In sfarsit, termenul care este preluat total, la propriu si la figurat de Noul Testament este termenul Ebraic (pl. Tsevaot, armate; sing. Tsava) si este intr-un fel explicat in diferite ipostaze archai, „principate,” exousiai, dunameis „puteri,” s.a. Vom intalni toate aceste entitati in traducerea simpla Romaneasca sub cuvantul Ingeri (Matei 24:36 sau Luca 2:13) sau Arhangheli (Timotei 4:16).

In arta, prima pictura crestina in care sunt reprezentate figuri angelice este datata in secolul al II-lea d.Hr. si este numita Cubicolo dell’Annunziazione. Pictura se afla in catacombele Priscila, aflate sub Via Salaria din Roma.  Prima aparitie in pictura a ingerilor cu aripi este datata in secolul al XII-lea in Bizant, unde Arhanghelii Mihail si Gavril sunt infatisati inaripati, imbracati in uniformele Garzii Imperiale, ai caror patroni au fost. Sf. Ioan Gură de Aur (Ioan Chrysostom) arata ca acesti ingeri, fiind mesagerii Domnului, aveau nevoie de aceste aripi pentru a ajunge cat mai repede pentru transmiterea mesajului divin. Tot el spune ca aceste aripi sunt semnul majestic al obarsiei lor divine.  Continuam maine cu ingerii Renasterii.

Bibliografie si Citate:

Theophyle: Esoterica Vechiului si Noului Testament