Etichete

, , ,

De la sfarsitul anilor ’20, Matisse își petrece o mare parte din timp la Nisa, unde se dedică aproape în totalitate lucrului, creand o arta proprie si profund originala. Nu-i place noua avangardă, nu-l interesează suprarealiștii care dau tonul în pictură începând cu anii douăzeci.

În anul 1939, se reîntoarce la Paris si isi inchiriaza un nou atelier. Cucerirea Parisului de catre germani il marcheaza. Nu mai lucrează pe mari suprafețe și experiența acumulată o folosește în lucrări mai mici. O asfel de lucrare este „Bluza românească„, în acorduri de alb și roșu, inspirată de prietenia lui cu Theodor Pallady.

Sub ocupație, Matisse este considerat de autoritățile naziste un pictor „degenerat”. Numai în zona liberă din sudul Franței are posibilitatea să continue nestânjenit să picteze. Pleacă, așadar, la Nisa. Fiica sa va lupta in Rezistenta franceza, va fi arestata si trimisa in lagar de concentrare, in Germania, de unde va reusi sa evadeze.

În 1941, bolnav de cancer, este operat într-o clinică din Lyon. În ciuda temerilor inițiale, Matisse va părăsi spitalul în plină formă, gata să se reapuce de lucru. Începe să utilizeze tehnica decupajelor (collages) și inițiază seria „Jazz”. După eliberare, se organizează o mare expoziție retrospectivă la Salonul de Toamnă din Paris (1945). Între anii 1946-1951 realizează monumentala lucrare de decorare a capelei „Rosaire” din mănăstirea călugărițelor dominicane din Vence, în apropiere de Nisa.

În 1952 are loc inaugurarea muzeului Matisse din Le Cateau-Cambrésis, orașul său natal. Dezvolta o serie de colaje de acuarela – pictorul le numește „decupaje de hârtie” (papiers découpés) – printre care „Durerea regelui”, în care îmbinarea culorilor trezește o asociație cu ritmul muzicii și dă impresia unui portret, ultimul său autoportret. In 3 noiembrie 1954 suferă un atac de inimă și moare dupa cateva ore.

Bibliografie, note si citate:

Alfred H. Barr, Jr., Matisse: His Art and His Public New York: The Museum of Modern Art, 1951
Lawrence Gowing. Matisse. New York, Oxford University Press, 1979.
Alastair Wright. Matisse and the Subject of Modernism Princeton, Princeton University Press, 2006.
Matisse on Art, collected by Jack D. Flam
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)

Anunțuri