Etichete

, , , ,

Henri-Julien-Félix-Rousseau, cunoscut mai tarziu sub numele de Rousseau, le Douanier (Vameșul), a devenit unul dintre cei mai mari pictori ai epocii sale. Picteaza cu ajutorul simbolisticii artei naive, cu care, în scurtă vreme, crează o adevărată școală de pictură, valorile artei sale fiind recunoscute si adoptate  mai tarziu șI de Pablo Picasso. Rousseau le Douanier isi incepe autobiografia cu urmatoarele cuvinte: „Născut în 1844, la Laval, din cauza situației materiale precare a părinților săi, Rousseau a fost nevoit, la început, să aleagă o cu totul altă carieră decât aceea pentru care l-a predestinat dragostea față de artă”.

În ciuda poziției lor sociale modeste, părinții îl dau pe Henri la școala generală și apoi la gimnaziu, pe care până la urmă îl întrerupe. Se angajează contabil la un birou de avocatură, dar, după ce fura o sumă de bani, este dat afară din serviciu. Pentru a scăpa de o condamnare judecătorească, se angajează în 1864 în armată, cu un contract pe șapte ani.

După moartea tatălui său în 1868, este scutit de serviciul militar ca unic susținător al familiei. În 1871, Henri Rousseau devine funcționar la Oficiul Vamal din Paris și, în timpul liber, începe să picteze. În (1885) închiriază un atelier. Pictorul Paul Signac, care remarcă lucrările lui Rousseau, îl invită în 1886 să expună patru tablouri la o expoziție a artiștilor protestatari. Pictorul Pierre Puvis de Chavanne laudă talentul artistului în folosirea culorilor, publicul însă ia în râs tablourile expuse și afirmă că ele ar putea fi pictate la fel de bine și de un copil! În decembrie 1889, Rousseau se pensionează anticipat, primește însă o sumă foarte modestă, astfel incat pentru a supraviețui este nevoit să vândă la prețuri ridicole tablourile realizate.

Rousseau le Douanier a trait ca pictor intr-o mizerie crunta, bineinteles mai putin lugubra decat a lui Van Gogh. A intrat in lumea artelor la varsta de 41 de ani si va ramane acolo pentru posteritate. Inca o postare despre Rousseau le Douanier – maine.

Bibliografie, note si citate:

John Rewald Studies in Post-Impressionism, published by Harry N. Abrams 1986
André Salmon, Henri Rousseau dit Le Douanier, Éd. Georges Crès, 1927
Henri Rousseau dit « Le Douanier » 1844-1910 – Exposition de son cinquantenaire – Galerie Charpentier, Paris, Galerie Charpentier 1961
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)

Anunțuri