Etichete

, , , ,

Pe Gauguin il poti iubi sau nu, operele lui iti pot fi placute sau nu, un singur lucru nu poti face – sa fii indiferent fata de ceea ce acest artist a pictat. Gauguin, intre mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, care au facilitat trecerea la pictura secolului XX, influentand profund curentele diferite in pictura acestui secol.

Paul Gauguin s-a născut la Paris in anul 1848, fiul lui Clovis Gauguin, ziarist si promotor al pozitiilor republicane. Familia Gauguin, simțind că în Franța republica este în pericol, se mută în Peru (1849). Tatăl său moare în acelasi an în Patagonia. Familia se  va reîntoarce în Franța abia peste cinci ani, în august 1854, stabilindu-se la Orléans. În 1865 Paul Gauguin servește ca ofițer secund pe un vas comercial cu destinația Rio de Janeiro, un an mai târziu, pornește într-o călătorie de 13 luni în jurul lumii, ca locotenent pe vasul „Chili”. Ajutat de tutorele său, Gustave Arosa, bancher și colecționar îndrăgostit de lucrările impresioniștilor, Paul Gauguin este angajat în 1871 ca funcționar la o agenție de bursă. În 1873, se căsătorește cu Mette Sophie Gad, fiica unui înalt funcționar danez. În următorii zece ani se nasc cei cinci copii ai lor.

În 1874, la varsta de 25 de ani, se înscrie la „Academia Colarossi„, unde învață sa  picteze după model. În 1875, expune primul său tablou, „Peisaj la Viroflay”, în care se simte influența lui Camille Pissarro, al cărui elev va deveni mai târziu. Câțiva ani în șir se întâlnește regulat cu artiștii impresioniști în cafeneaua „Nouvelle-Athénée” din Place Pigalle și participă cu lucrările sale la expozițiile acestora. În 1879 își petrece pentru prima oară vara în Pontoise, la Pissarro, care îl îndeamnă să se apropie mai mult de natură. Aici îl cunoaște, în 1881, pe Paul Cézanne. Cei doi pictori se înțeleg perfect, între ei fiind multe asemănări în reprezentările artistice. În anul 1883, Gauguin se decide să-și consacre întreaga activitate picturii si  părăsește lumea finanțelor. Inca o postare despre Paul Gauguin, maine.

Bibliografie, note si citate

John Rewald Studies in Post-Impressionism, published by  Abrams 1986
John Rewald, History of Impressionism, 1946
Sweetman, David. Paul Gauguin, A life. New York: Simon & Schuster, 1995.
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.):

 

Reclame