Etichete

, , , ,

Toulouse-Lautrec,  la începuturile carierei lui, a fost fara indoiala un  impresionist, fiind atras în special de aceia, pe tablourile cărora figurile predomină față de peisaje – Édouard Manet si Auguste Renoir. Admiră pe Edgar Degas, în special metoda prin care acesta vizualizează lumina. La începutul anilor nouăzeci, se află în apropierea simboliștilor, ceea ce a avut ca rezultat o utilizare puternica a culorilor. Litografiile lui Lautrec devin decorative, începandu-si epoca lor de strălucire.

Nu se rupe de temele aflate aproape de naturalism dar il nuanteaza diferit, intr-un fel ironic. Trebuie însă menționat faptul că poziția ironică a lui Lautrec nu rezultă din malițiozitate. Dimpotrivă, comentariile sale satirice sunt pline de simpatie caldă. Aceasta este mărturisită de afișele care o reprezintă pe dansatoarea Jane Avril (Divan Japonez)  sau de portretul cântăreței de cabaret Yvette Guilbert (La Goulue sosind la Moulin Rouge).

Amplificarea importanței desenului și a liniei îi dă posiblitatea să redea adevărul realității sfârșitului de secol. În aceasta se află importanța artei lui Toulouse-Lautrec. În acel timp tehnica reproducerii cunoștea o mare dezvoltare: desene în reviste, schițe în ziare, litografii în caietele-program ale teatrelor, reclame pe pereți.

Toulouse-Lautrec se adaptează cu talentul său la noile forme de comunicare. Atunci când realizează afișe, este obligat să folosească cantități de culoare depuse în tușe uniforme, găsește soluții surprinzătoare și riscante, ceea ce devine în final un element caracteristic al activității sale creatoare.

Toulouse-Lautrec și-a trăit viața repede și cu patimă. În ciuda invalidității sale, n-a vrut să ceară milă de la oameni. Și-a dedicat viața artei și s-a hotărât să și-o trăiască fără prea multe rezerve. Rezultatul a fost o creație singulară si nemuritoare.

Bibliografie, note si citate:

André Fermigier, Toulouse-Lautrec, Presses Pocket, 1991.
Henri Perruchot, La vie de Toulouse-Lautrec, Le Livre de Poche, no 565, 1992.
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)

Reclame