Etichete

, , ,

Henri de Toulouse-Lautrec s-a născut în 1864, în orășelul Albi, ca fiul contelui Alphonse Toulouse-Lautrec-Montfa, provenit  dintr-o veche familie de aristocrați care trăia în vecinătatea orașului Toulouse începând din secolul al XII-lea. În 1872, începe studiile la liceul de elită Fontanes (astăzi liceul „Condorcet”); din cauza problemelor de sănătate, îsi întrerupe studiile și rămâne acasă continuand sa invete cu ajutorul unor profesori particulari. Probabil din cauza unei tulburări înnăscute de calcificare, consolidarea fracturilor se face defectuos, băiatul rămâne invalid, nu mai crește în înălțime (talia lui Toulouse-Lautrec la maturitate este de numai 152 cm.). Legat de pat pentru mult timp, își descoperă înclinația pentru desen. Talentul său devine evident, mama sa îl înțelege si-l va ajuta cu pasiune si dragoste pe viitorul pictor.

In anul 1882, Toulouse-Lautrec începe studiile de pictură sub îndrumarea lui Léon Bonnat, reprezentant al stilului academic. Continuă apoi în atelierul lui Fernand Cormon, lucrează enorm de mult și ia contact cu o serie de pictori tineri, cu care începe să depășească stilul tradițional de școală. La început pășește în direcția impresionismului, dar mai târziu alege curente mai moderne. Această epocă coincide cu schimbările care apar în viața lui Toulouse-Lautrec. Tânărul artist descoperă cartierul Montmartre, în vara anului 1884 părăsește casa părintească din Paris și se mută în locuința tânărului pictor Grenier, într-o casă unde fusese atelierul lui Edgar Degas, pe care Lautrec îl considera ca fiind unul dintre maeștri săi.

Toulouse-Lautrec descoperă o lume complet necunoscută pentru el până acum și acest lucru nu rămâne fără urmări nici asupra picturii sale. Pentru început, abordează temele preferate naturaliștilor, care vor predomina și în pictura sa ulterioară: distracțiile de bulevard, petrecerile dansante, circul, cabaretul, teatrele, precum și portretele oamenilor de la periferia societății (prostituate, alcoolici). Începând de la mijlocul anilor optzeci, Lautrec trăiește aproape în exclusivitate o viață de noapte.

Este un vizitator permanent al cabaretelor, în primul rând „Mirliton”, condus de un prieten, cântărețul Aristide Bruant. Mai târziu, în Moulin Rouge, privea mișcările frenetice ale cancanului și se entuziasmează de performanțele dansatoarelor La Goulue, Jane Avril și Cha-U-Kao. Consumă din ce în ce mai mult alcool, în special absinth și i se întâmplă să petreacă săptămâni întregi în stabilimente rău famate, ca bordelul de lux de pe Rue des Moulins.

Aceste peregrinări nocturne reprezintă surse de inspirație ale lucrărilor sale. Prima expoziție personală a avut loc în 1886 în cabaretul „Mirliton”, un an mai târziu expune la Toulouse, la expoziția internațională a reprezentanților Academiei de Arte Frumoase. Inca doua postari urmatoare despre acest mare si “colorat” pictor.

Bibliografie, note si citate:

André Fermigier, Toulouse-Lautrec, Presses Pocket, 1991.
Henri Perruchot, La vie de Toulouse-Lautrec, Le Livre de Poche, no 565, 1992.
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)

Reclame