Etichete

, , ,

În 1895, negustorul de tablouri Ambroise Vollard organizează prima expoziție personală a lui Cézanne. În 1900 expune la Expoziția Universală de la Paris. Acum Cezanne începe să fie cunoscut. Părăsește arareori Aix-en-Provence, unde își cumpărase un atelier în afara orașului. Lucrează tot timpul și cu toate forțele. În 1904 expune la Salonul Oficial de toamnă, iar în 1905 la Salonul de toamnă și la Salonul Independenților.

In mijlocul lunii octombrie 1906, Cezanne pictează în aer liber. Stă prea mult în ploaie și, când ajunge acasă, îi este deja foarte rău. Contractează o pneumonie gravă, starea sa devine critică și la 23 octombrie 1906, Cézanne moare la vârsta de 66 de ani. Cézanne a dorit „să moară pictând”. Dorința i s-a împlinit, ultima sa scrisoare fiind adresată negustorului de culori.

Pictura lui Cezanne a avut un uriaș impact asupra artei secolului al XX-lea, incluzând și arta abstractă. Chiar din timpul vieții sale contemporanii încearcă să-i fructifice experiența. Mult îi datorează Van Gogh și Gauguin. Acesta din urmă îi cumpără de altfel numeroase lucrări. Simboliștii, prin Maurice Denis, văd și ei în Cezanne pe unul dintre maeștrii lor. Matisse spune următoarele: ” Cezanne este maestrul nostru, al tuturor”. Picasso știe cât îi datorează înaintașului său, al cărui moștenitor credincios este fără îndoială.

Bibliografie, note si citate:

Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)
Lindsay, Jack . Cézanne; his life and art. United States: New York Graphic Society, 1969
Marcel Brion, Paul Cézanne, Bordas, 1988
Joachim Gasquet, Cézanne, édition Bernheim jeune 1921, réédition Encre Marine 2002