Etichete

, , ,

Paul Cezanne s-a nascut in  1839 la Aix-en-Provence, langa Marsilia. Tatal pictorului, probabil de origine italiana (Cesana, uneori Cesano), a fost primul bancher al orasului si unul dintre bogatasii lui. Cezanne este un elev eminent, cu o inclinatie artistica polivalenta spre literatura, muzica si desen. La varsta liceului, se imprieteneste pentru o perioada indelungata cu Emile Zola, de care va fi legat o lunga perioada de timp. Prietenia dintre cei doi se va termina din cauza unui scandal iscat de romanul lui Zola “L’ Oeuvre” (Opera), in care Cezanne se recunoaste in personajul pictorului ratat.

Tatal pictorului il obliga sa studieze dreptul, dar nu rezista mai mult de un semestru, plecand la Paris pentru a studia pictura. La Paris este obligat să trăiască foarte econom, cu cei 125 franci lunar, sumă pusă la dispoziție de tatăl său, in orice caz mai comod decat Renoir. Dă examen de admitere fără succes la Academia de Arte Frumoase și își petrece timpul în atelierul Suisse, unde pictează după modelele puse la dispozitie de atelier. În urma sfaturilor lui Pissarro, pe care il cunoste in acest atelier, începe să picteze și în aer liber.

In 1864, Cezanne face o călătorie la Estaque, în apropiere de Marsilia; acesta va deveni unul din locurile preferate pentru pictură (tabloul: „Golful Marsiliei văzut de la Estaque„, 1886). Tablourile prezentate la Salonul Oficial îi sunt însă sistematic respinse.

Cézanne participă în 1874 la prima expoziție a impresioniștilor , unde prezintă trei tablouri, printre care și „O Olympia modernă„, replică a unei cunoscute picturi aparținând lui Édouard Manet. Operele sale sunt considerate ridicole de către critică. Expune în 1877 – 16 tablouri la treia expoziție a impresioniștilor. În tot cursul anului 1882 lucrează la Estaque, unde vine și pictorul Auguste Renoir. Inca o postare despre opera lui Paul Cezanne.

Bibliografie, note si citate:

Lindsay, Jack . Cézanne; his life and art. United States: New York Graphic Society, 1969
Marcel Brion, Paul Cézanne, Bordas, 1988
Joachim Gasquet, Cézanne, édition Bernheim jeune 1921, réédition Encre Marine 2002
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)