Etichete

, ,

Camille Pissarro este probabil exponentul cel mai important al Impresionismului francez. Bineinteles, mult mai putin cunoscut (si recunoscut) decat colegii lui –  Paul Cézanne, Claude Monet sau Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro a fost unul dintre cei mai importanti teoreticieni ai Impresionismului, rol recunoscut cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el.

Camille Pissarro s-a născut in 1830, la Charlotte-Amalie, un port pe insula Saint-Thomas (pe atunci Antilele Daneze), azi Insulele Virgine Americane. Este cel de-al treilea fiu al lui Abraham Gabriel Pissarro si Rachel Manzano-Pomie. Părintii săi, de origine evreiască, sefarzi portughezi, provenind din Bordeaux, se stabiliseră pe insulă în anul 1824, tatăl fiind proprietarul unei prospere brutării.

La vârsta de 12 ani, Pissarro este trimis la o scoală din Franta. Timp de cinci ani va locui în Passy, în apropierea Parisului. Timpul liber si-l petrece  la muzeul Luvru. Întors pe insula natală, se întâlneste cu Fritz Melbye, peisagist danez, în compania căruia Pissarro pictează primele sale tablouri. Isi convinge tatăl că nu are aptitudini pentru comert si in 1855 pleacă la Paris pentru a studia pictura.

Sosirea în orașul de pe Sena coincide cu „Expoziția Mondială”, unde descoperă pictura generației mai vârstnice: Corot, Millet, Daubigny, Delacroix. Este entuziasmat în special de operele lui Gustave Courbet, expuse simultan cu expoziția „Pavilionul Realismului”. Va avea nevoie totuși de zece ani pentru a înțelege arta lor.

La „Academia Elvețiană” întâlnește pe viitorii impresioniști, în primul rând pe Monet, apoi pe Renoir, Sisley și Cézanne. În anul 1859, Salonul Oficial îi primește primele lucrări. Locuiește pentru început la La Varenne Saint-Hilaire, la sud-vest de Paris, după aceea la Pontoise. Pictează în aer liber, pictura sa ia amploare, dar nu se prea vinde. Căutând o ieșire din dificultățile financiare, este nevoit să picteze ornamente decorative pentru evantaie.

Pissarro devine un adevărat impresionist începând din anul 1869. După mutarea la Louveciennes, întărește legăturile de prietenie cu Monet, Renoir și Sisley, ceea ce duce la schimbarea stilului său în pictură. Vor crește expresivitatea și sensibilitatea față de lumină, îl va cuprinde fascinația schimbărilor care au loc în diferite momente ale zilei sau perioade ale anului.

În timpul războiului franco-prusac (1870-1871), Pissaro pleacă la Londra împreună cu familia, după ce se căsătorește cu Julie Velley, cu care conviețuia deja de zece ani. În Londra se întâlnește cu Monet, cu care vizitează muzee și se entuziasmează de arta peisagiștilor englezi, în mod deosebit de Constable și Turner. Inca doua postari despre acest mare impresionist.

Bibliografie, note si citate:

Rewald, John, The History of Impressionism, Museum of Modern Art, 1961.
Rewald, John, Camille Pissarro, Ars mundi, 1989
Britanica si Wikicommons (Eng., Fr. & Ro.)

Reclame