Etichete

, ,

Francisco de Goya (numele in intregime a fost Francisco José de Goya y Lucientes) s-a născut in  1746 la Fuendetodos  (Aragon), în nordul Spaniei. Dupa nasterea sa,  familia se va stabili la Zaragoza – capitala provinciei Aragon. Goya urmează școala la iezuiți, după care intră ca ucenic în atelierul pictorului José Luzán Martinez, la care își va exersa arta desenului copiind gravuri. În 1763, încearcă să se înscrie în Academia Regală San Fernando din Madrid, dar nu va fi acceptat pe motiv ca nu este suficient de talentat. “Lipsa lui de talent” l-a transformat la un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, intr-un punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă.

Continua ucenicia sub îndrumarea lui Francisco Bayeu, cu a carei sora se va casatori in anul 1773. Doi ani mai tarziu isi incearca norocul inca o data să fie primit la Academia San Fernando si inca o data va fi respins. Treizeci de ani mai tarziu va deveni directorul acestei academii.

In anul 1769, Goya pleacă la Roma, unde va rămâne până în iunie 1771. În Italia obține o bursă din partea Academiei din Parma, cu ajutorul careia reuseste să continue pictura si invatatul, astfel că, la întoarcerea în Spania, Goya este deja  maestru. Se stabilește la Zaragoza și decorează palatul Sobradiel, pictează o frescă pe bolta micului prezbiteriu al catedralei El Pilar, realizează un ciclu de tablouri pentru călugării de la Aula Dei.

Din 1774, Goya face parte din echipa de pictori care, la Madrid – sub conducerea lui Francisco Bayeu (cumnatul sau) – pregăteau proiectele de goblenuri destinate palatelor regale de la Madrid și Escorial. Alte doua postari despre Goya in zilele urmatoare.

Bibliografie, note si citate:

Tomlinson, Janis. Francisco Goya y Lucientes 1746–1828‘.’ Phaidon, 1999, 1994.
Gassier, Pierre. Goya: A Biographical and Critical Study. New York: Skira, 1955
Britanica si Wikicommons (Eng & Ro.)

Reclame