Etichete

, , ,

Am hotarat sa prezint cateva din marile capodopere ale stilului neoclasic pictate de Jacques-Louis David, in frunte cu una dintre cele mai frumoase picturi ale secolului al XVIII-lea, executata exact la sfarsitul lui,  1799.

David se apucă să picteze „Sabinele” pe când era în închisoare. Se rupe de evenimentele politice actuale si se refugiaza în Antichitate, la legenda despre întemeierea Romei. Sabinii, cărora romanii le-au răpit fetele pentru a le lua de sotii, au organizat o expeditie de răzbunare. Femeile (sabinele) nu doresc să aibă loc înfruntarea, căci nu vor să-și vadă soții luptându-se cu frații și tații lor.

La scurtă vreme după acest moment, romanii și sabinii încheie pace și devin un singur popor – explică David. El abordează aici aspectul unirii poporului, problema arzătoare a Franței revoluționare, atunci când regaliștii de la Vendée poartă lupte sângeroase cu armata republicană.

Partea centrală a tabloului este ocupată de un grup de femei, în dreapta lor il vedem pe romanul Romulus, în stânga sabinelor – pe Titus Tatius. Între ei se află o femeie cu păr blond, care cu brațele larg deschise oprește încăierarea războinicilor.

La picioarele ei îngenunchează o femeie brunetă, cerând cu gest umil îndurare pentru copiii născuți din relații întreținute cu romanii. Imediat în planul drept – o femeie bătrână își dezgolește gâtul, expunându-se unei lovituri de lance. În spatele ei, altă femeie, tânară, în rochie roșie își fixează privirea înfricoșată la spectator și cu palmele ridicate pare să simbolizeze dreptatea. Fara indoiala o mare capodopera. Tabloul are dimensiunile 385 x 522 cm și se găsește la Louvre, Paris.

Parerea multor experti este ca tabloul este intr-un fel sau altul un raspuns  sau o continuare a tabloului lui PoussinViolul Sabinei”.

Bibliografie, note si citate:

Sainte-Fare Garnot N. Jacques-Louis David 1748-1825. Paris, Ed. Chaudun 2005.
Wikicommons (Fr. Eng & Ro.)

Anunțuri