Etichete

, ,

In anul 1634, Rembrandt se căsătoreste cu Saskia, verisoara negustorului de artă care l-a ajutat sa-si deschida atelierul. Prin căsătorie, Rembrandt pătrunde în cercurile marii burghezii din Amsterdam. Saskia, fiică a primarului, îi aduce o zestre de 40.000 de florini. Tânăra pereche isi cumpara în cartierul elegant al orasului o casă mare, unde Rembrandt îsi instalează si atelierul. Din nefericire, sotii Rembrandt pierd primii trei copii imediat dupa nasterea lor.

In 1641 se naste Titus, copil sănătos, dar Saskia se îmbolnăveste de tuberculoză si moare in  1642. Între timp, Rembrandt, care tocmai termină tabloul intitulat “Rondul de noapte”, atinge apogeul gloriei profesionale.

Rămas văduv, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, Titus. În 1646, acestă sarcină va fi luată de Hendricke , care îndeplineste un rol dublu, acela de educatoare si de amantă. Pictorul este din nou foarte îndrăgostit, trăiesc ca sot si sotie, dar nu se căsătoresc oficial. Justitia clericală îi acuză de imoralitate, dandu-l in judecata. Încălcând normele legale în vigoare în Olanda secolului al XVII-lea, Hendricke continua sa trăiesca cu pictorul inca nouă ani.

Contracteaza datorii mari, creditorii îl declara falit si în 1656 colectia sa de artă este scoasă la licitatie si vândută, operele îi sunt împrăstiate. Cu toate acestea îsi continuă munca de creatie. Din această ultimă perioadă datează “Sindicii postăvarilor” 1662, o serie de autoportrete si “Logodnica evreică” 1665. Hendicke moare în 1663. Titus se îngijeste de părintele său, dar si el moare în 1668, cu un an înainte de sfârsitul tatălui său.

Rembrandt se stinge din viată la 14 octombrie 1669, într-o casă mică, dintr-un cartier sarac. Este înmormântat în cimitirul saracilor din Amsterdam, într-un mormânt nemarcat.

In articolul urmator vom discuta despre cele doua mari capodopere ale lui Rembrandt – Ospătul lui Baltazar si Rondul de Noapte.

Bibliografie, note si citate:

Bull, Duncan, et al., Rembrandt-Caravaggio, Rijksmuseum, 2006.
Slive, Seymour, Dutch Painting, 1600–1800, Yale UP, 1995,
Britanica si Wikicommons (Eng, De.  & Ro.)

Reclame