Etichete

, , ,

Rembrandt (nume complet – Rembrandt Harmenszoon van Rijn) se naste in anul in anul 1606, la  Leiden, in sudul Olandei. Rembrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si a avut inca 4 frati. Dintre toti fratii săi, el este singurul care învată si dupa ce va termina scoala se va inscrie la universitatea din Leiden. Dupa aproape un an, paraseste universitatea si intra ucenic in atelierul lui Jacob van Swanenburgh. Timp de trei ani învată pictura, copiind tablourile maestrilor celebri pentru casele clientilor maestrului la care lucra.

Părintii săi hotarasc să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde  lucreaza  în atelierul lui Pieterzoon Lastman, pictor la moda, care călătorise în Italia si cunoscuse tehnicile marilor maestri ai Renasterii. Rembrandt asimileaza rapid tehnicile italiene si vedem imediat in picturile pastrate din aceasta perioada folosirea precisa a clarobscurului lui Caravaggio.

Dupa doi ani se reintoarce la Leiden si isi deschide un atelier impreuna cu un prieten, Jan Lievens,  talentat pictor si el, fost elev al lui Lastman. In atelierul acesta il va cunoaste pe influentul intelectual olandez Huygens, secretarul personal al guvernatorului Olandei, Henric Frederic de Orania. Huygens ii aranjeaza cateva comenzi importante si il convinge sa se reintoarca la Amsterdam.

Rembrandt se intoarce in Amsterdam în 1633. Avand deja o faima artistica, negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi finanteaza  deschiderea unui atelier. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obtine o primă comandă substantială – “Lectia de anatomie a doctorului Tulp”. Tabloul este o lucrare sublima si Rembrandt devine un adevarat maestru recunoscut de toata lumea.

Comenzile se succed cu rapiditate, în special din partea familiilor bogate din Amsterdam, care îi comandă zeci de portrete. În 1634, Guvernatorul de Orania îi comandă, prin intermediul lui Huygens, tabloul intitulat “Patimile Domnului”, care il va consacra absolut.

Inca doua postari rezervate lui Rembrandt.

Bibliografie, note si citate:

Bull, Duncan, et al., Rembrandt-Caravaggio, Rijksmuseum, 2006.
Slive, Seymour, Dutch Painting, 1600–1800, Yale UP, 1995,
Britanica si Wikicommons (Eng, De.  & Ro.)