Etichete

, ,

Diego Velázquez (numele intreg este Diego Rodríguez de Silva y Velázquez) a fost fiul lui Juan Rodriguez de Silva, nobil portughez fara avere si al Jeronimei Velázquez. După obiceiul spaniol, Diego si-a adăugat numele mamei, devenind cunoscut în istoria picturii universale  sub numele Velázquez.

Diego s-a nascut in anul 1599, în orasul Andaluz, Sevilla. Extrem de precoce, incepe sa deseneze la 6 ani si la vârsta de 11 ani ajunge în atelierul lui Francisco Pacheco.

Velázquez obtine numirea de pictor in  1617 la numai 18 ani, ceea ce îi dă dreptul să deschidă un atelier propriu, să semneze picturile sale sub numele sau si să primească elevi. În 1618 se căsătoreste cu  fiica maestrului său Francisco Pacheco, de la care primeste o zestre insemnată. În 1622, Velázquez se stabileste la Madrid. Acolo il cunoaste pe un puternic senior si consilier regal pe nume Olivarez si el originar din Andaluzia.

Olivarez îl invită pe tânărul Velázquez la curtea regală pentru a picta portretul capelanului Don Juan de Fonseca. Portretul, realizat foarte repede, este transmis la palatul regal . Impresionat de maiestria pictorului, regele Filip al IV-lea îi cere să-i picteze portretul, pe care Velázquez îl termină la 30 august 1623. Acest tablou marchează începutul unei legături de colaborare  între pictor si suveranul spaniol.

În 1623,  la varsta de 24 de ani, Velázquez este numit pictor al curtii regale („pintor de camera”) si va locui in apartamente puse la dispozitie de regele Spaniei, împreună cu familia, în palatul Alcazar.

Din august 1628 până în aprilie 1629, se află la Madrid maestrul flamand Peter Paul Rubens, care pictează portretele familiei regale. Împreună vad pentru prima data  întreaga colectie pastrata la „Escorial.” Ambii artisti discută despre pictura italiană si marii maestri ai Renasterii Italiene. Discutiile cu Rubens trezesc în Velázquez dorinta de a vizita Italia. În 1629, regele îi permite pictorului să plece si Velázquez pleaca din Madrid spre Genova.

Bibliografie, note si citate:

Brown, Johnathan (1986) Velázquez: Painter and Courtier Yale University Press, New Haven,
„Velázquez, Diego” (1995). Enciclopedia Hispánica. Barcelona: Encyclopædia Britannica Publisher
Wikicommons (Eng & Ro)

Reclame