Etichete

, ,

Razboaiele dintre Spania si Tarile de Jos, aflate sub stapanire spaniola, îl fac pe Bruegel sa emigreze de la Antwerpen la Bruxelles, unde se va căsători cu Marieke Coecke. În anul 1564 se naste primul lui fiu, cel care va fi Pieter Bruegel cel Tânăr. În cei 5 ani care il vor desparti de moartea sa, Pieter Bruegel cel Batran va creea majoritatea operelor semnificative ale carierei lui.

Pieter Bruegel cel Batran a fost un pictor extrem de original si-a “castigat” o porecla putin politicoasa in acele vremuri – Vieze Bruegel  (Bruegel cel murdar), care in timp s-a mai cizelat, ramanad Boeren Bruegel adica Bruegel Ţăranul. Intors din Italia si influentat de Caravaggio,  Breugel incepe sa studieze obiceiurile rurale si  frecventează cârciumile flamande participand la petreceri populare.

Viaţa ţăranilor, mai puţin alterată de convenţiile impuse de comportament citadin şi de etichetă, devine pentru Bruegel sursa principală de inspiraţie. Adesea, îmbrăcat în straie ţărăneşti, dându-se drept o rudă al unui sătean, ia parte la petrecerile satului, face nenumărate schiţe pictand intr-o frenezie extraordinara.

Arta lui Bruegel este universală şi în acelaşi timp inseparabil legată de locul si epoca sa, perioadă de înflorire a culturii umaniste şi de mari transformări religioase, politice şi intelectuale, în care se răspândesc cu repeziciune ideile Reformei protestante. Călătoria în Italia a avut o importanţă decisivă pentru dezvoltarea lui Bruegel ca pictor. Artistul renunţă la tradiţiile şi tiparele Renaşterii, dar profită de experienţele predecesorilor săi flamanzi şi italieni pentru a-şi dezvolta un stil aparte.

Pictorul moare la Bruxelles la 18 septembrie 1569. Deoarece Inchiziţia teroriza întreaga Flandră, artistul, aflat pe patul de moarte, arde câteva dintre cele mai compromiţătoare pânze pentru a-şi proteja familia si memoria (asa a crezut el). Va fi înmormântat în naosul din dreapta al bisericii Notre-Dame de la Chapelle din Bruxelles.

Bibliografie, note si citate:

Mayor, A. Hyatt. Prints & People: A Social History of Printed Pictures. Princeton: Princeton University Press, 1971.
Roger H. Marijnissen: Bruegel. Das vollständige Werk. Köln 2003
“Bruegel”. Encyclopedia Americana.
Wikicommon (Eng & De. Ro.)

Reclame