Etichete

, , ,

Pieter Bruegel cel Bătrân a fost fondatorul  unei “dinastii” de pictori flamanzi care vor ocupa locuri de frunte in scoala de la Antwerpen. Pieter Bruegel cel Tânăr (1564-1638), fiul său cel mai mare, lucrează la Antwerpen începând din anul 1585; este un talentat imitator  al tatălui său.

Fratele lui, Jan Bruegel (1568-1625), pictează la început florale decorative, dar după o călătorie întreprinsă în Italia devine un peisagist original, cu  peisaje de o rara frumusete. Şi fiul lui Jan, Jan Bruegel cel Tânăr (1601-1678), va deveni la rândul lui pictor, la fel ca şi cei doi fii ai acestuia, Abraham şi Jan Baptista.

Pieter Bruegel (cel Bătrân) s-a nascut in anul 1525  in oraselul Kempen, astazi in landul Renania de Nord-Westfalia, Germania, situat la  frontiera cu Tările de Jos. Pieter Bruegel pleca de tânăr la Antwerpen, pe atunci cel mai important oras (si port) din această parte a Europei. Îşi face ucenicia la Pieter Coecke van Aalst, pictorul curţii lui Carol Quintul.

În anul 1551 este acceptat ca maestru în „Breasla Sfântului Luca”. Lucrează împreună cu pictorii Hieronymus Cock şi Peeter Balten şi participă la activitatea celebrei „Camera a retoricienilor” din Antwerpen, un fel de club al scriitorilor care avea relaţii cu breasla locală a pictorilor.

În anul 1552 Bruegel face o călătorie de doi ani in Italia. Vizitează Roma, Florenţa şi Napoli, realizând un mare număr de desene si note, care vor stârni admiraţia „Camerei retoricienilor” din Antwerpen. Bruegel acumulează solide cunoştinţe umaniste, îi citeşte pe autorii antici, dar şi pe Erasmus din Rotterdam şi pe François Rabelais. Aproape autodidact, Pieter Bruegel poate fi socotit unul dintre cei mai invatati pictori ai contemporaneitatii lui.

În anul 1557 execută pentru atelierul lui Hieronymus Cock o serie de desene consacrate celor şapte păcate capitale, care obţin un mare succes. Editorul comandă imediat o nouă serie dedicată celor şapte virtuţi. Dar artistul doreşte să facă şi dovada talentului său de pictor. Începe realizarea unor proiecte mai mari, precum Proverbele (1559) şi Jocuri de copii (1560).

Bibliografie, note si citate:

Mayor, A. Hyatt. Prints & People: A Social History of Printed Pictures. Princeton: Princeton University Press, 1971.
Roger H. Marijnissen: Bruegel. Das vollständige Werk. Köln 2003
„Bruegel”. Encyclopedia Americana.
Wikicommon (Eng & De. Ro.)

Reclame