Etichete

, , , ,

Antoon van Dick a fost unul dintre cei mai iubiti si de succes membru al  Scolii de la Antwerpen. Reprezentant al stilului baroc, discipol al lui Rubens, inovator în folosirea gravurii cu acquaforte. Celebru fiind pentru ca a inaugurat barocul englez  în calitate de pictor al regelui Carol I Stuart al Angliei.

Antoon van Dyck s-a născut în 1599 la Antwerpen ca fiu al bogatului si respectabilului negustor Frans van Dyck. Talentul plastic al copilului îl determină pe tatăl său în 1609 să-l dea ucenic în atelierul lui Hendrik van Balen.


Deja de la vârsta de paisprezece ani, van Dyck pictează portrete si autoportrete valoroase. În anul 1613 devine asistentul lui Rubens, cunoscut atunci în întreaga Europă. Măiestria tehnicii tânărului artist este atât de mare, încât Rubens, vorbind despre compozitiile proiectate de el însusi, dar executate de asistentii săi, nu ezită să prezinte lucrările tânărului van Dyck ca fiind ale sale.

În anul 1618, numele „Antoon van Dyck” figurează în registrele breslei pictorilor orasului Antwerpen, cu mentiunea maestru.  În anul 1620, pictorul acceptă invitatia de a veni la Londra, formulată de două personalităti ale curtii regale engleze, contele Arundel si vicontele Purbeck, fiul lordului Buckingham.

La Londra, începe să primeasca comenzi si are ocazia să vada pentru prima data operele lui  Tizian, care se găseau în casele marii nobilimi engleze. Începând cu anul 1620, regele Iacob I îi acordă o rentă anuală în valoare de 100 lire de aur, suma serioasa in acele vremuri.

În perioada anilor 1618-1621 – în afara numeroaselor portrete – pictează si tablouri pe teme religioase sau mitologice, cum ar fi Sfântul Ieronim (1618), Prinderea lui Iisus (1620), Samson si Dalila (1620, temă asupra căreia va reveni în 1628), Sylen beat (1620).

Bibliografie , note si citate:

Brown, Christopher: Van Dyck 1599-1641. Royal Academy Publications, 1999.
Karen Hearn (ed.), Van Dyck & Britain, Tate Publishing, 2009.
Enciclopedia Britanica si Wikicommons (Eng. Ro & It.)

Reclame