Etichete

, ,

În 1611, Rubens termină tripticul Înălțarea crucii și începe lucrul la Coborârea de pe cruce, ambele opere destinate catedralei din orașul Antwerpen. În anii următori pictează mai ales tablouri cu tematică religioasă, dar primește și comenzi cu teme laice pentru un grup de negustori din Genova, reprezentând scene din viața consulului roman Detius Mus sau o serie de tablouri înfățișând Faptele lui Constantin pentru regele Ludovic al XIII-lea al Franței.

Ajuns în culmea gloriei, Rubens începe o serie de cicluri decorative de mare amploare, ca decorarea bisericii iezuiților Sfântul Carol Boromeusz din Antwerpen, mari panouri decorative pentru Palatul Luxemburg din Paris, la comanda reginei Maria de Medici. În 1626 moare Isabelle Brandt, soția sa. Îndurerat, Rubens continuă să călătorească mult, îndeplinând și misiuni diplomatice la Madrid sau Londra.

Spre batranete, Rubens se concentrează cu precădere asupra temelor mitologice, mai ales dionisiace. În decembrie 1630 se recăsătorește cu Helene Froment, fiica unui negustor bogat din Antwerpen, vestită pentru extraordinara ei frumusețe, pe care o va picta în mai multe tablouri.

În anul 1630, Rubens este ridicat la rangul de cavaler de către regele Carol I al Angliei, iar un an mai târziu este înnobilat de regele Filip IV al Spaniei. Continuă executarea unor opere de pictură cu caracter monumental după Metamorfozele lui Ovidiu, precum și Judecata lui Paris, Sărbătoarea lui Venus, Cele trei Grații și altele.

Bibliografie, note si citate:

Bibliografie, note si citate:

Jaffé, Michael, Rubens and Italy. Cornell University Press, 1977.
Held, Julius S.  “Thoughts on Rubens’ Beginnings.” In: Ringling Museum of Art Journal: 14–35, 1983
Martin, John Rupert . Baroque. HarperCollins, 1977.
Enciclopedia Britanica si WikiCommons (Ro. Eng & It.)

Reclame