Etichete

, ,

Peter Paul Rubens a fost probabil unul dintre cei mai mari pictori ai barocului si unul dintre cei mai renumiti pictori flamanzi. Rubens a fost si unul dintre cei mai prolifici artisti din istorie, pictand aproape 1 500 de tablouri ( unele date oficiale vorbesc de 1300 – 1400). Rubens a primit numele Peter-Paul deoarece s-a nascut in ajunul sarbatorii Sf. Petru si Pavel din anul 1577. Rubens s-a nascut in Germania la Siegen, în Westfalia, ca fiu al unui refugiat olandez care fugise cu familia la Köln, pentru a scăpa de persecutiile guvernatorului spaniol al Olandei.

La 10 ani de la nasterea pictorului, tatal sau moare si  mama sa se întoarce in 1589 cu copiii la Antwerpen. In acelasi an, tânărul Rubens este înscris la cea mai bună scoală din Antwerpen, condusă de eruditul Rumboldus Verdonck, unde invata desenul  copiind ilustratii biblice. În anul 1591, începe să studieze pictura în atelierul peisagistului Tobiasz Verhaecht din Antwerpen. În 1596 devine elevul lui Otton  Vaenius, pictor profund influentat de renasterea italiana, in special cea florentina. La vârsta de 21 de ani, fiind deja pictor independent, Rubens este primit în breasla pictorilor orasului Antwerpen si la sfatul lui Vaenius  se hotărăste să plece în Italia.

Rubens călătoreste mai întâi la Veneția, unde descoperă pictura lui Tizian, pentru care are o deosebită admirație. La Mantua este fascinat de decorațiile din Camera degli Sposi realizate de Andrea Mantegna și de frescele executate de Giulio Romano. În Florenza execută schițe după Bătălia de la Anghiari a lui Leonardo da Vinci și studiază sculpturile de la mormintele familiei de Medici ale lui Michelangelo. La Roma are posibilitatea să studieze operele lui Michelangelo din Capella Sixtină, stampele lui Rafael de la Vatican, picturile lui Caravaggio, precum și sculptura antică. Anii petrecuți în Italia s-au concretizat în opere destinate prințului Vincenze Gonzaga din Mantua, în pictura unui triptic destinat capelei Santa Croce in Gerusalemme din Roma, precum și în executarea portretelor unor aristocrați din Genova.

În 1608 Rubens se întoarce în Antwerpen, unde este numit pictor de curte al arhiducelui Albert. În anul următor se căsătorește cu Isabelle Brandt, fiica unui celebru avocat șI autor umanist din Antwerpen.

Bibliografie, citate si note:

Belkin, Kristin Lohse, Rubens. Phaidon Press, 1998.
Martin, John Rupert,  Baroque. HarperCollins, 1977.
Mayor, A. Hyatt, Prints and People. Metropolitan Museum of Art/Princeton, 1971.
Enciclopedia Britanica si Wikicommons (En, It. & Ro.

Reclame