Etichete

, , , ,

Michelangelo Merisi, supranumit si Caravaggio, este dupa parerea mea artistul care leaga manierismul renascentist de baroc, fiind printre ultimii mari renascentisti si primul mare pictor al barocului. Caravaggio este un orasel lombard, în apropiere de Bergamo si aşezat în secolul al XVI-lea la hotarul dintre două state vrăjmaşe: Ducatul Milanez şi Republica Veneţiană . In acest orasel s-a născut, la 29 septembrie 1571, Michelangelo, fiul lui Fermo Merisi şi al Luciei Oratoria. Michelangelo devine orfan de tata la vârsta de opt ani. Crescut de mama, este dat in ucenicie in atelierul pictorului Simone Peterzano.

Dupa ce îşi încheie ucenicia de patru ani, rataceste prin marile orase ale Italiei, studiind operele marilor pictori ai Renasterii in Florenta si Venetia. După mai multe peregrinări, în 1592 soseşte la Roma, unde devine desenator (pictor ambulant), incercand să-şi vândă picturile în faţa bisericilor pentru câţiva bani. Seara obţine o cină pentru un portret realizat pe loc, pentru petrecaretii carciumilor romane. Traieste destul de mizer pana când Pandolfo Pucci, juristul Curţii Romane, îi oferă protecţia, în schimbul pictării unor tablouri.

Simtindu-se exploatat,  tumultuosul artist fuge, luând-o cu el pe frumoasa Alexandra, pupila lui Pucci, refugiindu-se la Siena. Lucrează pentru puţin timp în atelierul unui pictor din Siena, abandonează însă munca de atelier si isi continua viata dezordonata.

În 1593, bolnav de malarie, încearcă să plece din Roma, face o criza si este internat in spitalul saracilor Santa Maria della Consolazione, între bolnavi de ciumă, muribunzi şi alienaţi mintal. Tabloul „Bacchus bolnav” (Bacchino malato) este, probabil, autoportretul său, pictat în timpul internării în spital, sau, poate ceva mai târziu, în atelierul lui Cavaliere d’Arpino. Când părăseşte spitalul, norocul pare să-i surîdă. Lucrează pentru diverşi pictori, printre alţii, pentru pictorul manierist la modă, Giuseppe Cesari, cunoscut sub numele de Cavaliere d’Arpino, la care pictează în special fructe şi flori. Când cardinalul del Monte îl invită în 1596 la curtea sa, totul avea să se schimbe.

Tablourile lui Caravaggio, “Băiat cu un coş cu fructe” – 1594 sau “Tânără femeie cântând la lăută” – 1595-1596 plac notabilităţilor şi colecţionarilor de artă din Roma şi primeşte tot mai multe comenzi. În 1599, începe lucrul la seria dedicată vieţii Sfântului Matei pentru capela Contarelli a bisericii San Luigi dei Francesi. În 1602, termină versiunea a doua a tabloului Sfântul Matei cu Îngerul. Prima variantă fusese considerată, datorită naturalismului său, nedemnă pentru o biserică. Firea lui rebelă răbufneşte şi în viaţa cotidiană, lansează în mod public critici ironice la adresa adversarilor săi. Mai multe in postarile viitoare.

Bbliografie, note si citate:

Angela Ottino Della Chiesa: L’opera completa di Caravaggio. Rizzoli, Milano 1967
Michael Kitson: The Complete Paintings of Caravaggio. Abrams, Londra 1967
Mia Cinotti: Michelangelo Merisi detto Caravaggio. Poligr. Bolis, Bergamo 1983 Enciclopedia Britanica si Wikicommons (En, It. & Ro.)

Reclame