Etichete

, , , ,

Fara nici o indoiala, Bernini poate fi considerat unul dintre titanii barocului timpuriu. Gian Lorenzo Bernini s-a născut la Napoli, în anul 1598 , fiu al sculptorului toscan Pietro Bernini.

În copilărie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al tatălui său. In 1604 familia Bernini se muta la Roma. Din acest an, Bernini va servi 8 Papi, care au construit multe din edificiile care inseamna astazi Roma.

Magnum opus a lui Bernini este fara doar si poate Piaţa Sfântului Petru din Vatican – Roma, delimitată de o colonadă gigantică, formată din 284 de coloane, desfăşurate pe patru rânduri, cu 140 de statui. De mentionat si cele două fântâni din Piata Barberini (a Tritonului şi a Albinelor) şi bineinteles  Palatul Barberini.

Gian Lorenzo Bernini a fost un om profund religios, care a slujit prin arta sa  lupta Papalitatii impotriva Reformei Protestante.  Bernini ajunge la apogeul artistic pe timpul Papei Alexandru al VII-lea (1655–1665) care ii va comanda cele doua mari opere Piaţa Sfântului Petru si Baldachinul Bazilicii cu acelasi nume.

Bernini a fost si acelasi mare artist care va construi monumentul funerar al papei Alexandru al VII-lea, in care va combina marmura roşie, verde şi albă, în care Bernini a sculptat figuri reale şi alegorice, cu bronzul aurit. Personajele sunt dispuse scenografic şi întreaga compoziţie sugerează mişcarea.

Bibliografie, note si citate:

Katherine Rinne, “Fluid Precision: Giacomo della Porta and the Acqua Vergine fountains of Rome“, in Landscapes of Memory and Experience, ed. Jan Birksted London, 2000.
Christof Thoenes, San Pietro: la fortuna di un modello nel Cinquecento, in “Barnabiti studi” n 19, 2002.
Pevsner, Nikolaus (1963), An Outline of European Architecture (7th ed.), Baltimore: Penguin Books,
Heinrich Wölfflin, Renaissance and Baroque, 1984 (Retipărit după originalul publicat în germană în 1888)
Toman Rolf, Il barocco. Architettura, scultura, pittura, Ullmann (collana Grandi libri), 2004.
Kitson, Michael. The Age of Baroque. Landmarks of the World’s Art. London: Hamlyn; New York: McGraw-Hill, 1966.
Enciclopedia Britanica si Wikicommons (En, It. & Ro.)

Anunțuri