Etichete

,

Sfantul Francis din Assisi (nascut Giovanni Francesco di Bernardone; 1181/1182 –  3 octombrie 1226)  a fost calugar italian catolic, una dintre cele mai venerate figuri religioase din istorie, fondatorul Ordinului Franciscan pentru calugari, Ordinului Sf. Clara pentru calugarite, precum si un ordin pentru mireni – Al Treilea Ordin al Sf. Francisc.

Giovanni Francesco, pe scurt Francisc, a fost fiul unui bogat negustor de imbracaminte din Assisi. In timp ce participa la razboiul din 1204 a avut o viziune care l-a indepartat de viata mireana, facandu-l sa participe alaturi de cersetori la rugaciuni in Roma, la catedrala Sf. Petru. Experienta l-a facut sa renunte la bogatie, ajutand saracii si predicand pe strada.

La 6 iulie 1228 a fost decretat sfant de Papa Gregoriu al IX-lea. Este cunoscut ca fiind patronul spiritual al animalelor si pasarilor, precum si al naturii si unul din cei doi patroni ai Italiei (impreuna cu Sf. Caterina din Siena), iar catolicii si anglicanii au ceremonii de binecuvantare a animalelor de ziua sa sfanta – 4octombrie.

Toata viata Sfantului Francisc este legata de dragostea pentru animale. Umilinta sa este redata si in ‘Fioretti’ (Flori mici), o colectie de legende raspandite dupa moartea sa. Se spune ca pe cand el calatorea insotit de alti frati calugari, au dat peste niste copaci plini cu pasari, iar el i-a rugat pe calugari “sa-l astepte ca sa le predice surorilor sale, pasarile”. Iar pasarile l-au inconjurat, l-au ascultat si nu a zburat nici una. O alta istorie este legata de lupul din orasul Gubbio, care manca si oameni si animale, de foame si pe care Francisc l-a rugat sa faca pace cu oamenii si pentru a mentine pacea oamenii l-au hranit. Pentru a intari pactul Sf. Francisc a binecuvantat lupul.

Sf. Francisc a predicat invatatura Bisericii Catolice – lumea a fost creata de Dumnezeu sa fie buna si frumoasa, dar din cauza primului pacat al omului trebuie sa se pocaiasca. A predicat oamenilor si animalelor posibilitatea si datoria tuturor creaturilor de a-l lauda pe Domnul si datoria oamenilor de a proteja natura, cu toate fiintele ei.

Legenda spune ca pe patul de moarte Sf. Francisc i-a multumit magarului sau pentru ca l-a carat si l-a ajutat sa duca poveri in viata, iar magarul a plans.

Anunțuri