Etichete

, , , , , ,

El Greco, pe numele lui adevarat Domenikos Teotokopulos, a fost un pictor spaniol renascentist, de origine greacă. Cu o biografie ciudata, aproape misterioasa, El Greco s-a nascut in Creta anului 1541. Pe atunci, Creta  (Heraklion) era o posesiune Venetiana. Primele date despre el le regasim cand deja era pictor calificat. Intr-un act notarial din anul 1566 (adica la varsta de 25 de ani) realizam ca El Greco era deja Maestru. In acelasi act, El Greco adauga cuvantul “zgurafos” in dialectul grec cretan – pictor. In aceasta perioada, El Greco, autodidact, cu un talent extraordinar, picta miniaturi in manuscrisele vremii, dar si pe lemn  si facea diferite  fresce  cu teme religioase.

In 1568, El Greco incepe sa studieze pictura in atelierul lui Tiţian (Tiziano) . Doi ani mai târziu, îl întâlneşte la Roma pe Tintoretto, care va fi următorul său maestru. Giulio Clovio, miniaturist şi filosof iluminist, protector al pictorului, îl recomandă influentului şi bogatului cardinal Alessandro Farnese. Ucenic si elev al celor doi mari maestri venetieni, El Greco incepe sa picteze in stilul lor, influentat de Manierismul Renascentist.

În 1572, Domenikos Teotokopulos (viitorul El Greco) devine membru al corporaţiei pictorilor din Roma, cunoscută sub numele de „Academia Sfântul Luca„. Relaţiile cu pictorii din Roma nu sunt dintre cele mai bune şi în scurtă vreme va părăsi Italia, plecând în Spania, unde la Escurial, regele Filip al II-lea a început construirea unui imens palat, o ocazie extraordinara pentru numeroşi artişti de a-şi găsi de lucru.

În anul 1577, după ce soseşte la Toledo, El Greco primeşte din partea lui Diego de Castilla comanda pentru executarea a trei altare pentru biserica mănăstirii Santo Domingo el Antiguo, iar din partea corpului canonicilor, executarea picturilor pentru sacristia catedralei oraşului.

Prin urmare, pictorul realizează în această perioadă „El Espolio” („Dezbrăcarea lui Hristos„, 1577-1579) şi picturile de altar. Graţie acestor adevărate capodopere, succesul său este răsunător. După ani de peregrinări, emigrantul grec îşi găseşte în sfârşit locul, va rămâne până la moarte în Toledo. Spaniolii îl vor denumi pentru nemurire „El Greco.” Pictorul continuă să-şi semneze lucrările cu numele său adevărat, folosind alfabetul grecesc. Adaugă adeseori „cretan” sau „executat de un cretan”.


La un an după ce a sosit la Toledo, pictorului i se naşte primul fiu, Jorge Manuel. Mama copilului este Jeronima de las Cuevas, al cărei nume îi indică originea aristocratică, femeie cu care, totuşi, El Greco nu se va căsători niciodată, dar va trai cu ea pana in ultima zi a vietii lui.

Bibliografie citate si note:

Lefaivre Liane, Tzonis Alexander (2003). „El Greco (Domenico Theotocopoulos)”. El Greco—The Greek. Routledge (UK).
Mayer, Aygust L. (June 1929). „El Greco—An Oriental Artist„. Art Bulletin (College Art Association)
Enciclopedia Britanica si Wikicommons (En & Ro.)

Reclame