Etichete

, ,

Hieronymus Bosch, cunoscut si ca Jeroen van Aken sau in spaniola ca El Bosco, s-a nascut in anul 1453 la ‘s-Hertogenbosch (in franceza Bois-le-Duc – Padurea Ducelui). Toata viata a semnat lucrarile lui cu Bosch, derivat din numele localitatii natale. Nu se cunosc prea multe detalii din viaţa sa. Fiu şi nepot de pictori, proveniţi probabil din Aachen (Aken), Hieronymus Bosch continuă tradiţia familială. Când a murit tatăl său, în anul 1478, trebuie să fi avut în jur de 25 de ani si il mosteneste ca membru al breselei din care acesta facea parte. În anul 1481, Bosch este pentru prima dată pomenit în arhive ca bărbat însurat. În 1480 sau chiar puţin mai devreme, el se însoară cu Aleyt Goyaert van den Meervenne, fiica unui înstărit cetăţean al oraşului care l-a intretinut probabil toata viata.

Desi, Hieronymus Bosch devine membru al breslei Notre Dame în 1486 sau 1487, în care tatăl său îndeplinise rolul de consilier artistic. Confreria Notre Dame („Lieve-Vrouwe Broederschap„), bogată şi influentă, insa pictorul, considerat eretic, alchimist şi chiar alienat mintal, este platit foarte putin pentru picturile sale.

La cererea breslei, Bosch pictează prin anul 1490 voleurile exterioare ale unui retabulum (fundal al altarului). Mai târziu va executa şi alte lucrări de dimensiuni mai mici. Arta lui Bosch, desi bizara, este recunoscută şi dincolo de graniţele oraşului. Astfel, Filip I cel Frumos, suveranul Olandei, îi comandă în 1504 un tablou de altar reprezentând „Judecata de Apoi„, iar Margareta de Austria îi cumpără Tripticul intitulat „Ispitele Sfântului Anton„.

Este cunoscută şi ipoteza privind preocupările alchimiste ale lui Bosch, fiindcă în unele opere ale pictorului se regăsesc elemente cu caracter ezoteric. Dovezi nu există, însă, nici în acest sens. Câţiva critici pun sub semnul îndoielii integritatea mintală a artistului, văzând în el un predicator dăunător din punct de vedere moral.

De fapt, imaginaţia exuberantă a lui Bosch se hrăneşte din folclorul flamand şi din lumea fantastică a Evului Mediu, populată de numeroase figuri legendare şi groteşti. Hieronymus Bosch pictează satire, lucrările sale moralizatoare amestecă mereu profanul cu sacrul, obişnuitul cu supranaturalul, în consens cu regulile greu de descifrat ale poeziei, care este o prezenţă puternică în arta sa.

Un articol suplimentar, maine.

Reclame