Etichete

, , , , ,

Fra Angelico (1395 –  1455) a fost un pictor renascentist,  considerat cel mai valoros reprezentant al pictorilor cu tematica sacră al vremii lui. Este menţionat în lucrarea lui Giorgio Vasari “Vieţile artiştilor” ca având un „talent rar şi desăvârşit”. În 1982, Papa Ioan Paul al II-lea îl va canoniza pe Fra Angelico. In discursul de canonizare a spus Ioan Paul al II-lea:

Puţini dintre cei canonizaţi ar fi meritat-o mai mult decât Fra Giovanni. A dus o viaţă sfântă şi înfrânată plăcerilor, refuzând orice mărire, de asemenea fiind fratele celor săraci. Nici un om nu l-a văzut vreodată mânios. Picta cu neîncetată sârguinţă, tratând doar subiecte sacre; niciodată nu îşi stiliza sau modifica munca, probabil având sentimentul religios că ceea ce a aşternut, astfel v-a rămâne. Obişnuia să spună că acela care ilustrează faptele lui Hristos ar trebui să creadă cu tărie în Hristos. Este subliniat faptul că el niciodată nu mânuia pensula fără rugăciuni fierbinţi, iar în timp ce picta ‚’’Răstignirea pe cruce’’ plângea.

În 1445, papa Eugen al IV-lea îl va chema pe Fra Angelico la Roma, pentru a picta fresca din Cappella del Santissimo Sacramento a Bazilicii Sf. Petru, ulterior demolată de Papa Paul al III-lea. Vasari susţine că în această perioadă, lui Fra Angelico i s-ar fi oferit arhiepiscopatul Florenţei de către Papa Nicolae al V-lea, pe care însă acesta l-a refuzat, recomandând un alt călugăr în locul său. Cu toate că această poveste pare posibilă, ba chiar probabilă, dacă data menţionată de Vasari este corectă, papă ar fi trebuit să fie Eugeniu şi nu Nicolae.

Între 1447 şi 1449, Fra Angelico se afla la Vatican, pictând frescele de la Capela Niccolină pentru Papa Nicolas al V-lea. Este posibil ca scenele reprezentându-i pe cei doi martiri ai Bisericii Creştine Timpurii, Sf. Ştefan şi Sf. Laurenţiu, să fi fost executate în parte  de către ucenicii săi. Micuţa capelă, cu pereţii săi viu coloraţi şi decoraţiuni în foiţă de aur, dă impresia unei cutii de bijuterii.

Capela Niccolină este aflata in  Palatul Apostolic de la Vatican si decorata in totalitate cu fresce pictate de Fra Angelico şi ucenicii sai (inclusiv Benozzo Gozzoli). Capela  este situata în cea mai veche parte a cladirii, langa  turnul lui Inocenţiu al III-lea, în apropiere de Camerele lui Rafael. Locasul a fost consacrat drept capela privată al Papei Nicolas al V-lea.

Reclame