Etichete

, , , , ,

Intre anii 1531 – 1532, Correggio picteaza o serie de tablouri cu tematică mitologică, sub titlul comun de „Iubirile lui Jupiter” (Amori di Giove). Acestea sunt: „Răpirea lui Ganimede”, „Jupiter şi Io”, „Danae” şi „Leda”. Toate aceste tablouri sunt inspirate din vestitele “Metamorfoze ale lui Ovidiu”.

Seria de picturi a fost comandata de Federico II Gonzaga de Mantua, care a dorit sa-si decoreze o camera din vestitul Palat Te (Palazzo del Te) din Mantua, cu tematica lui Ovidiu, al carui admirator a fost.

Federico II Gonzaga, indatorat lui Carol al V-lea (Quintul) cu titlul de duce de Mantova, a hotarat sa-l dea ca dar cu prilejul încoronării sale. Tablourile nu au fost terminate la timp şi au rămas pentru un timp la Mantova. În 1602, principele Hans Khevenhuller le-a cumpărat pentru colecţia împăratului german Rudolf al II-lea.

Vom putea sa revedem o parte din tematica abordata de Correggio la Titian, care va picta in 1545 o “Leda”, pe care v-am prezentat-o intr-o postare anterioara. În 1530, la numai doi ani de la moartea unchiului său Lorenzo – de care fusese foarte apropiat –, moare si iubirea vietii lui,  soţia sa , Girolama. Correggio inceteaza total sa picteze, lasand toate lucrarile neterminate şi se întoarce în oraşul natal.

Foarte sanatos fizic si in floarea varstei, la  numai 45 de ani inceteaza din viata “subit”. Probabil ca se sinucisese.  Faptul a fost musamalizat pentru a nu fi declarat eretic si ingropat fara slujba crestina.

Correggio a fost înmormântat în biserica San Francesco unde, deasupra altarului, se află tabloul „Madonna şi Sfântul Francisc”, pictat cu exact douăzeci de ani mai înainte.

Note istorice:

Nota [1]: Publius Ovidius Naso a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. În toamna anului 8 d.Hr., în timp ce poetul se afla pe insula Elba, în mod neaşteptat, fără o hotărîre prealabilă a Senatului, Augustus hotărăşte exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe ţărmul îndepărtat al Mării Negre. Probabil că Ovidiu ar fi fost martorul scandaloaselor aventuri amoroase ale Juliei, nepoata lui Augustus. Ovidiu a făcut numeroase încercări, prin scrisori trimise la Roma, să obţină graţia lui Augustus. Toate au rămas lipsite de succes. Chiar după moartea lui Augustus, urmaşul său, Tiberius, nu l-a rechemat la Roma. (Wikipedia)

Nota [2]: Metamorfoze (Metamorphoses) este una dintre capodoperele poetului latin Publius Ovidius Naso.Este un lung poem epic în hexametri, aici fiind prelucrate 250 de legende (extrase din Homer,Hesiod,Titus Livius,Vergilius) despre transformările cunoscute în lume, începând cu crearea universului şi până la apoteoza lui Cezar.

Bibliografie:

M. Di Giampaolo, Correggio disegnatore, Milano 2001
E. Riccomini, Sette saggi sul Correggio, Milano 2003
Giuseppe Adani, Correggio pittore universale, Silvana Editoriale, Correggio 2007.