Etichete

, , , ,

Bineinteles ca fiecare are tablourile preferate ale  pictorului renascentist. Sunt convinsa ca multi ar considera picturile pe care le consider eu ca magnum opus ale lui Tiţian drept mai putin bune sau mai putin preferabile pentru titlul maret cu care le descriu eu. Dar asta a fost prima mea preferinta si am sa incerc sa o explic.

Alegoria Prudentei” este un tablou compus din sase chipuri (portrete diferite), trei umane si trei animale. “Allegoria della Prudenza” este si singurul tablou al marelui pictor care are un moto scris – EX PRAETERITO/PRAESENS PRUDENTER AGIT/NE FUTURA ACTIONE DETURPET. Latina este medievala sau deficitara, in orice caz conform traducerii lui Theophyle inseamna literal “Din trecut, faptele prudente ale prezentului pot diminua actiunile distrugatoare ale viitorului”. O traducere metaforica compusa sau subinteleasa ar putea fi literal: “Din [experienta] trecutului, prudenta faptelor prezente [ca] nu cumva sa distrugem viitorul”.

Motivul tabloului este o tematica aristotelica, prezentata de Aristotel in doua cazuri. Primul ar fi alegoria celor “Trei varste ale omului [barbatului]”  si al doilea caz ar fi explicatia Sfinxului, amintit si descris de Herodot.

Batranul in acest ansamblui este Tiţian, avand in vedere ca a fost pictat cand Tiţian trecuse deja de varsta de 80 de ani. Prezentul este reprezentat de fiul lui Tiţian,  Orazio. Interesant ca viitorul nu este reprezentat de nepotul lui, Marco, ci de Marco Vecellio, varul mai tanar al fiului lui. Probabil in absenta unui nepot, Tiţian l-a vazut pe Marco Vecellio  urmasul artei lui. Marco Vecellio, numit dupa moartea maestrului  Marco di Tiziano, s-a dovedit din nefericire un pictor mediocru, fara o semnificatie aparte in arta italiana.

Cele trei capete de animale prezinta un leu si doi caini. Cainele pozitionat sub figura batranului este batran, cu o dantura tocita, cainele din dreptul tanarului este un catelandru, cu caninii laterali proeminenti.

Tabloul este pictat in ulei pe canvas si are dimensiunile 76.2 cm × 68.6 cm. Allegoria della Prudenza este expus la Galeria Nationala din Londra si a fost picatat intre anii 1565-1570. Intr-un fel este mostenirea artistica a lui Tiţian, fiu si nepot. Din nefericire pentru marele pictor, Orazio Vecellio, fiul sau iubit a murit cateva luni dupa tatal sau, in aceasi molima de ciuma.

Reclame