Etichete

, , ,

Tiţian a fost reprezentantul cel mai important al Renasterii Venetiene. Tiţian s-a nascut in anul 1490 ( o data alternativa ar fi 1488), in localitatea Pieve di Cadore, langa Venetia. Fiul unui inspector minier (si capitan al militiei populare), primeste o educatie satisfacatoare, fiind trimis in adolescenta la ucenicia unui mozaicar celebru – Sebastiano Zuccato din Veneţia. Pleaca de la el rapid ajungand pana la urma la atelierul lui Giovanni Bellini, unde va rămâne câţiva ani. Pe Giovanni Bellini il va mosteni în 1516, cand Bellini va muri. Titian este numit succesorul lui în funcţia de pictor oficial al Republicii Veneţia. Avea pe atunci numai 25 de ani.

În Veneţia primeste multe comenzi, in special portrete feminine. Creaza cateva tablouri considerate astazi capodopere, descrieri ale frumuseţii feminine: portretele Florei sau Salomeei, precum şi „Înălţarea Fecioarei„.  „Înălţarea Fecioarei”este un tablou  de dimensiuni mari, destinat bisericii călugărilor franciscani din Frari.

Il cunoaste pe Alfonso d’Este, Duce de Ferrara, cu care se imprieteneste. Acesta va comandă trei tablouri cu teme mitologice: „Bachus şi Ariadna„, „Sărbătoarea lui Venus” şi „Bachanala”. Artistul va lucra mai mulţi ani (1518-1523) la aceste „poeme” – după cum le numeşte – continuand si alte lucrari in paralel.

Între anii 1523-1525 viziteaza des Ferrara, unde il cunoaşte pe Federico Gonzaga, marchiz de Mantova şi pe Isabella d’Este, muza şi mecena artiştilor. Dupa cucerirea  Romei de către armatele imperiale ale lui Carol Quintul în 1527, multi artisti renumiti se refugiaza la Ferrara si Venetia. Printre ei se află vestitul arhitect Jacopo Dansovino, cu care va colabora multi ani.

În anul 1530, Papa recunoaşte supremaţia lui Carol Quintul şi-i aşează pe cap coroana de fier a împăraţilor romani. Graţie intervenţiilor lui Alfonso d’Este si Federico Gonzaga, lui Tiţian i se încredinţează sarcina de a face portretul suveranului cuceritor (în 1548).

Vreme de un sfert de veac, Tizian va lucra pentru Carol Quintul. Primeşte în schimb bani, privilegii şi titlul de conte al imperiului. Când în 1556 împăratul abdică pentru a se retrage în mănăstirea din Yuste, printre puţinele lucruri pe care le va lua cu sine se află şi tablourile lui Tizian.

Voi dedica alte doua sau trei postari artei acestui mare pictor venetian.

Anunțuri