Etichete

, , , ,

Intr-un fel sau altul Rafael a fost absorbit de tematica feminina pe care a transpus-o in multe feluri, in compozitii, pe care le-am numit colectiv “Madonele lui Rafael”. Desi tematica este profund religioasa, de multe ori pictorul aluneca in laic, transformand multe dintre aceste “madone” in tablouri laice, cu foarte putina religiozitate.

Multe dintre madonele lui Rafael au fost pictate in perioada florentina a marelui geniu, adica intre anii 1504-1508. Ca sa amintesc cateva dintre aceste capodopere as mentiona – Madonna Diotallevi, 1504 – astazi la Berlin, Gemäldegalerie; Madonna Connestabile, 1504 – Astazi la Ermitaj, Leningrad; Madonna del Granduca, 1504 – Astazi la Galleria Palatina, Florenta; Madonna Terranuova – 1505 – astazi la Berlin, Gemäldegalerie; Madonna d’Orleans, 1506 – Chantilly, Musée Condé; Madonna del Belvedere, 1506 – Vienna, Kunsthistorisches Museum. Numai in aceasta perioada Rafael a pictat 12 madone diferite si inca 7 portrete de femei, care nu sunt considerate “madone”.

În tabloul Madonna dell’Impannata si ea aflata  la Florenta, dar pictata mai tarziu, probabil intre anii 1513-1514,  Fecioara Maria şi Pruncul Iisus sunt înconjuraţi de Sfânta Elisabeta, Sfânta Ecaterina şi Sfântul Ioan Botezătorul. Culorile, compozitia si blajinatatea personajelor transforma tabloul intr-una dintre cele mai reusite madone pictate de Rafael.

Madonna della della Seggiola la fel – o mare capodopera  a lui Rafael. Formatul circular conferă tabloului un aer  familiar si impune o apropiere a figurilor, creand o senzaţie de tandrete exceptionala. Gestul matern, plin de dragoste al Mariei şi mişcarea micului Iisus, precum şi îmbrăţişarea lor, care subliniază esenţa intimă a scenei. Lucrarea este îmbogăţită de efecte cromatice din tonuri calde, vii, pline de lumină. Rafael pune culorile aproape senzual, creând acea strălucire care umple tabloul de seninătate liniştitoare. (Citat tradus din – Paolo Franzese, Raffaello, Mondadori Arte, Milano 2008)

O alta madona fenomenala, in special din cauza detaliilor aflate in acesta pictura, este Madonna Sistina, aflata astazi la Dresda, in Gemäldegalerie. Extrem de interesanta compozitia teologica in care apare Sfantul Iosif, pictat dupa figura Papei Iuliu al II-lea. Cherubimii din figura sunt capodopere la randul lor.

Reclame