Etichete

, , , , , ,

Rafael  (Raffaello) Santi (Sanzio) a fost unul din cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor. Raffaello Santi, cunoscut ca Rafael Sanzio, s-a născut în anul 1483, în oraşul Urbino. Fiul lui Giovanni di Santi di Pietro, pictor de curte al principilor de Montefeltro. La vârsta de unsprezece ani, Rafael rămânand orfan se aciueste la atelierul lui Perugino. Rafael îşi ajuta maestrul în realizarea  unor  comenzi importante. In unele tablouri ale lui Perugino se recunosc urmele clare ale stilului lui Rafael. În anul 1500, numele lui Rafael este menţionat într-un contract cu titulatura de „magistru”, ceea ce dovedeşte măsura recunoasterii lui publice – faptul ca un pictor de  17 ani să fie recunoscut ca maestru este aproape unic in istoria Renasterii Italiene.

În anul 1504, Rafael ajunge la Florenta pe urmele marilor lui predecesori florentini –  Masaccio, Leonardo da Vinci şi Michelangelo, stiluri pe care le vom intalni in unele dintre picturile lui din aceasta perioada. Florenta dupa perioada Medicilor începuse să pălească. Cu ajutorul unui concitadin, arhitectul Bramante, care lucra la construcţia  Bazilicii Sfântul Petru, Papa Iuliu al II-lea este convins sa-l angajeze pe Rafael la Vatican.

Rafael soseşte la Roma la începutul lui 1509 şi primeste  decorarea  camerelor apartamentului papal din Vatican – unde se păstraseră şi decoraţiile altor mari artişti. Stilul lui Rafael l-a încântat în aşa măsură pe papă încât a dat ordin să fie acoperite cu vopsea picturile altor maeştri, pentru ca gloria realizării frescelor din acele încăperi să-i revină exclusiv lui Rafael. Execuţia acestei lucrări durează până în anul 1517. Picturile şi decoraţiunile sale stârnesc admiraţia tuturor, Rafaelo devenind celebru la Roma.

Astazi voi prezenta picturile mentionate mai sus si executate la cererea personală a papei. Frescele din Stanza della Segnatura abordează temele: Adevărul, Bunătatea şi Frumuseţea. În scena înfăţişând Parnasul, Rafael identifică Frumuseţea cu muzica şi poezia, Bunătatea este exprimată de virtuţile fundamentale, iar Adevărul, legat de noţiunea raţiunii, este reprezentat de grupul filozofilor din Atena antică.

Din nefericire, la 6 aprilie 1520, în vârstă de numai 37 de ani, Rafael moare subit. Giorgio Vasari, biograful artiştilor Renaşterii italiene, el însuşi pictor, notează: „Când a dispărut acest artist nobil, arta s-a oprit în loc ca şi cum ar fi orbit” .

In cele 3 sau 4 postari voi incerca sa redau esentialul operei lui Rafael, care desi a trait putin a lăsat în urma sa o operă impresionantă.

Reclame